Het Gemeentebestuur van Temse plant belangrijke projecten in de komende jaren i.v.m. rustoord De Reiger, ziekenhuis, ex-klooster- en scholencomplex hoek P. Boel/Gasthuisstraat, leegstaande bijgebouwen van het gemeentehuis (Markt), ‘t Centrum (Steendorp), Scheldebad… Een ander project is de aankoop van Stationsstraat 27, het voormalige café ‘Monty’. In zijn zitting van 24 juni jl. besliste de gemeenteraad tot aankoop van het gebouw voor een bedrag van 195.000 euro. De aankoop kadert in de uitbouw en optimalisering van theaterzaal Roxy.

Van café over woning tot bijgebouw
Stationsstraat 27 – opgetrokken in 1938 – ging verscheidene jaren door het leven als café Monty. Het pand werd rond de eeuwwisseling omgevormd tot gezinswoning. Het gebouw – in prima staat – paalt achteraan aan de Roxy en biedt als dusdanig extra kansen voor de theaterzaal. De volgende functies worden voorzien: bergruimte en kleedkamers, eet- en wasgelegenheid voor de artiesten. Bovendien laat het gebouw toe dat ook de vormingscursussen van het gemeentelijk Cultuurcentrum er worden gegeven.
Roxy, van cinema tot theaterzaal
De eerste filmzaal ging in Temse van start in 1911: Gaumont van Ernest De Bock in de August Wautersstraat. Na W.O. I werd het pand afgekeurd als cinemazaal. Ernest De Bock bouwde een nieuwe bioscoop in de Stationsstraat: Odeon. Op 14/10/1944 viel daarop een vliegende bom – met catastrofale gevolgen: 9 mensen gedood, 14 zwaar gewond, 200 gekwetsen, 30 huizen verwoest, 24 onbewoonbaar, 175 beschadigd… In 1947 bouwde Ernest De Bock op dezelfde plaats een nieuwe bioscoop: Roxy, naar de plannen van Rik De Ryck.
Roxy was vele jaren één van de meest voorkomende namen van theaters, cinema’s, feestzalen… ‘Roxy’ – vleivorm van Roxane – was de bijnaam van de Amerikaan Samuel Rothafel, één van de grote figuren van de Amerikaanse filmbusiness tussen 1910 en 1940. Hij beheerde de grote New Yorkse bioscoopcomplexen en introduceerde baanbrekende vernieuwingen in de filmindustrie. In 1927 opende hij het naar hem genoemde, wereldberoemde Roxy Theater in New York City, een luxueus cinemacomplex met 5.920 zitplaatsen. Het succes daarvan werkte aanstekelijk bij de naamgeving van feest- en andere zalen over de hele wereld (het Roxy Theater sloot zijn deuren in 1960 en werd gesloopt voor de uitbreiding van het Taft hotel en de bouw van een kantorencomplex).
In Temse was de Roxy de belangrijkste en mooiste van de 3 cinema’s. De jaren ’60 en ’70 waren noodlottig voor vele buurtcinema’s. Ook voor de Roxy. In 1969 werden de deuren gesloten. Het Gemeentebestuur kocht het gebouw en vormde het geleidelijk om tot podium- en theaterzaal. Oorspronkelijk vormden de benedenzaal en het balkon één geheel, met in totaal meer dan 700 zitplaatsen. Door de installatie van een podium vooraan de benedenzaal was dat podium evenwel niet zichtbaar voor de toeschouwers vanop het balkon (het balkon was immers afgestemd op het filmscherm), vandaar dat beide zalen ontkoppeld werden. Doorheen de jaren evolueerde het gebouw tot een volwaardige, professioneel ingerichte zaal. Waar ze aanvankelijk weinig gebruikt werd, is zij sinds de jaren ’90 de meest gebruikte gemeentelijke infrastructuur.
De aankoop van ex-café Monty was een buitenkans, die het Gemeentebestuur niet mocht missen. We hebben ze dan ook met beide handen gegrepen.
Foto
De Roxy, de meest gebruikte gemeentelijke infrastructuur, loopt vaak vol, zoals op 23/2/2008 bij de voorstelling van de Chirofilm ‘Het geheim van de zwarte map’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.