Op 2 juli 1958 ging “King Creole” van Michael Curtiz, de laatste Elvisfilm in zwart-wit, in première.

Op verzoek van de regisseur schoor Presley zijn bakkebaarden voor de film af. Voor het afmaken van de film kreeg Presley zestig dagen uitstel van zijn diensttijd. De film werd deels op locatie in New Orleans opgenomen en had voor een Elvis-film een vrij sterke bezetting (Walter Matthau, Dolores Hart, Vic Morrow en Dean Jagger) en met een regisseur van naam. Het wordt dan ook als één van de beste films van Elvis beschouwd.
Gebaseerd op de bestseller “A stone for Danny Fisher” van Harold Robbins (“Ha, you mean Harold RobBINS!”), een rol die oorspronkelijk werd bedoeld voor James Dean, is het ook de laatste poging van producer Hal Wallis om van Elvis Presley een jonge Victor Mature te maken als een soort achterbuurt-Casanova, brutaal maar met een demonische aantrekkingskracht. Een vlegel die ernaar snakt om bemoederd te worden.
Rock’n’roll schokt de ouderen wel, maar het laat het maatschappelijk bestel onaangetast. Rocken is een ongevaarlijk afreageren, is opgaan in de dromen over een eigen wagen, een knap lief, onbehoorlijk stevig vrijen. Het idool, de big star, is het kwadraat van die droom: gouden Cadillacs, horden moordgrieten, stinkrijk zijn en het kunnen tonen. “50.000.000 fans can’t be wrong” zijn er als bewijs.
Op dat moment is Elvis reeds aan zijn derde gitarist toe. Scotty Moore van Sun werd bij RCA vervangen door Chet Atkins en nu was Hank Garland (1930-2004) in de plaats gekomen, die daarnaast ook nog o.a. met Roy Orbison, The Everly Brothers, Patsy Cline en Charlie Parker werkte.

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.