Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de Zwitserse wielrenner Emilio Croci Torti is overleden.

Hij was als beroepsrenner actief van 1946 tot 1956, maar behaalde niet zoveel sprekende resultaten. Hij won in 1947 de Tour du Lac Léman, in 1952 één rit in de Ronde van Zwitserland en in 1954 één rit in de Ronde van Luxemburg en daarmee is het voornaamste gezegd. Croci Torti was dan ook zo’n typische renner die niet zozeer voor eigen gewin reed, maar zich wel wegcijferde voor zijn kopman, Ferdi Kübler. Het is dan ook pas nà zijn wielercarrière dat Croci Torti zich als individu echt heeft ontplooid. Hij werd namelijk een zeer behoorlijk schilder met tentoonstellingen in Zürich, Luzern en Lugano. Als student in de schone kunsten had hij in 1939 al een eerste prijs als schilder en beeldhouwer behaald. Sommigen beweren dat het wielrennen slechts een voorwendsel was om zo een stuk van Europa te zien. Alleszins had hij in bergritten ruimschoots de tijd om van de wijdse panorama’s te genieten, aangezien hij meestal ver achter de klassementsrijders binnenkwam…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.