Vandaag is het al 45 jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Betty Grable, die vooral bekend werd als zogenaamde pin-up tijdens de Tweede Wereldoorlog, is overleden. De nogal zwoele foto die ik van haar heb gekozen is echter helemaal niet typisch voor haar. Zij was meer het symbool van “the clean American girl”, een soort van erotiek waar ik helemaal niks van moe(s)t hebben.

Elizabeth Ruth Grable werd geboren in St.Louis. Haar moeder moedigde haar aan om te acteren en zo was Betty al in 1929 in films te zien. Omdat ze nog erg jong was, vervalste haar moeder haar identiteit. Toen dit werd ontdekt, werd ze onmiddellijk ontslagen.
Grable trouwde in 1937 met een andere kindster, Jackie Coogan. Het huwelijk duurde echter kort, mede vanwege Coogans ruzie met zijn ouders. Grable kreeg rond deze tijd opnieuw belangstelling vanuit Hollywood. Dit kwam o.m. vanwege haar rol in de Broadway musical Dubarry Was A Lady (1939).
Een jaar later kreeg ze een contract bij 20th Century Fox en ze werd al gauw de grootste ster van de studio. Ze was eind jaren veertig zonder meer de best betaalde ster uit Hollywood. Elle était le mieux connue pour ses fabuleuses jambes généreusement exposées dans ses comédies musicales de la 20th Century Fox qui les avait assurées pour un million de dollars chacune.
Ondertussen was ze op 5 juli 1943 gehuwd met de populaire trompettist Harry James. They had two daughters, Victoria and Jessica, before divorcing in 1965.
In de film “Wabash Avenue” van Henry Koster uit 1950 werd Betty Grable als “the first lady of rock and roll” werd gelanceerd. Als men echter op de datum let, moet vaststellen dat dit niet over het muziekgenre kan gaan. Het “rocken” en “rollen” slaat hier dan ook op de zee!
In 1953 draaide Howard Hawks “Gentlemen prefer blondes”. Normaal had Betty Grable hierin de hoofdrol moeten spelen, maar de legendarische pin-up vroeg teveel geld en producent Sol Siegel besloot haar te vervangen door Marilyn Monroe. Wat meteen het einde inhield van Grable als sekssymbool en Monroe tot haar even blonde opvolgster promoveerde. Dat kwam vooral tot uiting in Monroe’s volgende film “How to marry a millionaire” (Jean Negulesco, 1953), waarin zij precies tegenover Betty Grable (en Lauren Bacall) werd geprogrammeerd. Na een ruzie met Darryl F. Zanuck verscheurde Betty Grable haar contract. Ze was van dan af nog enkel op de televisie te zien en werkte in Las Vegas.
Betty Grable stierf op 2 juli 1973 aan longkanker. Ze werd 56 jaar oud. (Gebaseerd op Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.