Drie jaar geleden heeft Michel Wuyts de Tour-vragen beantwoord die surfers/twittervolgers konden stellen aan Sporza.be met de hashtag #vraaghetaanmichel. En zo zei hij o.m.: “Wie ik graag zou zien winnen – en dat zeg ik zonder dat ik daar een voorkeur heb – is een Colombiaan. Dat mag dan uiteraard Nairo Quintana (foto Erik Westerlinck) zijn, want dat zou nogal wat teweegbrengen in Colombia. Enkele jaren geleden had je een hausse met Colombiaans talent dat naar Europa versast werd, maar dat is wat stilgevallen. Het geld dat in Colombiaanse ploegen gestopt wordt, is ook wat gezakt.” Alhoewel een Colombiaanse Tourzege er nog altijd niet gekomen is, is het Colombiaanse wielrennen toch opnieuw in de lift geraakt dankzij overwinningen in de Giro en de Vuelta (telkens van Nairo Quintana trouwens). Helemaal anders dus dan 25 jaar geleden toen er gewoonweg geen Colombianen aan de start stonden. Daarover heb ik toen een stuk geschreven voor De Morgen.

‘Los Escarabajos’ (de kevers), zoals de bijnaam van de Colombiaanse renners luidt (de benaming wordt toegeschreven aan Gabriel Garcia Marquez in zijn boek “De kampioen van Colombia” over de legendarische Ramon Hoyos, maar de bijnaam zelf komt van Jorge Enrique Buitrago, sportverslaggever van “El Tiempo”), konden vroeger inderdaad niet “met de grote molen” rijden, zodat ze in tijdritten en ritten waarin “in waaiers” werd gereden vaak reeds minuten achterstand opliepen (als ze al niet buiten tijd aankwamen en werden uitgesloten), nog vooraleer de bergen ook maar in zich kwamen! Later leerden ze dat dan wel, maar dat ging dan weer juist negatief werken op hun klimcapaciteiten.
Gevolg: buiten een paar geïsoleerde successen met als hoofdvogel de overwinning van Luis Herrera in de Ronde van Spanje 1987 en daarnaast nog een paar uitschieters van b.v. Fabio Parra, die twee jaar later slechts 35 seconden te kort kwam om Pedro Delgado in diezelfde Ronde van Spanje van de zege te houden, bleef de grote overrompeling uit. Bovendien hangt er volgens sommigen een geurtje aan de overwinning van Herrera. In het tijdschrift “Fiets” van september/oktober 1987 schrijft Jan van Amen: “Hij zou, nadat leider Sean Kelly met een zitvlakzweer was uitgevallen, onverwacht voor de dopingcontrole zijn opgeroepen als nieuwe klassementsaanvoerder en een positief plasje hebben ingeleverd. Een Catalaanse krant meldde het nieuws als vaststaand feit, alleen de officiële bevestiging is nooit gekomen. Naar verluidt omdat na overleg op topniveau de affaire in de doofpot is gestopt.”
Een dergelijke ingreep op topniveau voor een eenvoudig “plasje” mag misschien ongelooflijk lijken, maar de wielersport is steeds een staatszaak geweest in Colombia. Zo wilde het bekende koffiemerk “Café de Colombia” reeds na enkele jaren uit het profwielrennen stappen omdat de naambekendheid reeds lang voldoende was. Dat werd gedurende nog een vijftal jaren uitgesteld op aandringen van de regering, die deze enige positieve reclame voor hun land best kon gebruiken. Vandaar ook dat men volgens van Amen ten allen koste wou vermijden dat Colombiaanse renners in verband werden gebracht met een dopingschandaal. Dat komt immers te dicht in de buurt van drugaffaires en de Colombiaanse renners dienden “clean” door het leven te fietsen. Maar ook dat is ondertussen dus een illusie gebleken. Enkele jaren geleden werden in diverse Colombiaanse wedstrijden op drie maanden tijd vijf renners betrapt op het gebruik van hormonale doping. Dat was nieuw, maar de oorzaak dient te worden gezocht in het feit dat de urinestalen niet meer in Colombia zelf, maar in Barcelona werden onderzocht. Het bekendste “slachtoffer” was juist de reeds genoemde Pablo Wilches.

Referentie
Ronny De Schepper, ‘Los Escarabajos’ de grote afwezigen, De Morgen 1 juli 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.