Pianist Tom Van der Schueren uit Ninove heb ik vooral leren kennen toen hij actief was in het NTG. Als zoon van gitarist Jean Van der Schueren volgde hij als klein jongetje een paar lessen bij Jos Van Immerseel en studeerde compositie bij Lucien Posman en Paul Beelaerts.

Ik zat nog op het Gentse conservatorium toen mijn pianoleraar Claude Coppens me vroeg dit te doen,” vertelde mij de toen 27-jarige pianist Tom van der Schueren (op de foto rechts, naast zijn vader Jean en Koen Van Impe), toen ik hem een vijftiental jaren geleden ging interviewen over zijn nieuwe job als begeleider van stille films. “Gelukkig was de eerste film die ik moest begeleiden Das Kabinett des Dr.Caligari, een ietwat psychedelische film waarbij ik onmiddellijk mijn draai vond. Want ik wil zeker niet op een traditionele manier begeleiden zoals bijvoorbeeld de legendarische Fernand Schirren in het Filmmuseum.”

Men denkt vaak dat het er vroeger zo aan toe ging met vaste thema’s voor liefdesscènes, achtervolgingen, spanning enzovoort, terwijl dat helemaal niet waar is. De pianist (soms was het ook een violist) vertelde ook het verhaal van de film. Deze laatste functie is nu weggevallen, maar ik wil het verhaal toch muzikaal ‘vertellen’ door de personages psychologisch te duiden en niet zozeer voor ‘bruitage’ zorgen (een deur die toeslaat e.d.).”
Tom Van der Schueren wil met andere woorden juist de dingen die je niet ziet laten horen. “Eigenlijk geef ik dus een eigen visie op de film. Vandaar ook dat ik Birth of a nation, die de Ku Klux Klan verdedigt, cynisch heb begeleid. Tijdens een veldslag speelde ik bijvoorbeeld Alle Menschen werden Brüder uit de negende van Beethoven.”
Of ik later filmmuziek wil componeren? Ja, maar toch wil ik liever muziektheater schrijven. In Zuid-Afrika werd trouwens al Johnny Cockroach opgevoerd, een stuk van Marthinus Basson, een Zuid-Afrikaanse auteur/regisseur die ik in Arca heb leren kennen. Daar ging vorig seizoen trouwens ook God van morgen in première, een stuk van Brecht Callewaert, gebaseerd op de Sade, waarvoor ik eveneens de muziek heb geschreven.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.