Vandaag is het 85 jaar geleden dat de Amerikaanse komische acteur uit de tijd van de stomme film, Roscoe Arbuckle, is overleden.

Roscoe Arbuckle werd doorgaans “Fatty” genoemd, maar ook wel eens “The Prince of Whales”, telkens uiteraard omwille van zijn lichaamsomvang (whale = walvis). Hij was enorm populair omwille van zijn goedmoedige uiterlijk. In werkelijkheid was hij seksueel geperverteerd. Zo stierf de jonge actrice Virginia Rappe in 1921 nadat hij haar had verkracht. Met zijn grote geweld had hij daarbij haar urineblaas doorboord, wat leidde tot “peritonitis”. (Volgens andere versies had hij een stuk ijs uit de ijsemmer in haar gestoken of de champagnefles zelf.)
Na drie processen werd hij uiteindelijk vrijgesproken, maar zijn carrière was uiteraard afgelopen. Integendeel, bioscopen die nog films van hem durfden te vertonen, werden zowat gesloopt. Om nog te redden wat er te redden viel, suggereerde zijn protégé Buster Keaton dat hij zijn naam zou veranderen in “Will B.Good”. Uiteindelijk draaide hij onder de naam William Goodrich nog enkele komedies, maar ook die hadden geen succes. Zo werd hij een alcoholieker en de wet van Murphy zorgde ervoor dat hij stierf aan een hartaanval, net nadat Warner Brothers hem toch een nieuw contract had aangeboden (1933). Men kan dus denken hoe ver de Amerikaanse pers “out of line” was, als ze in 1993 “het geval” Woody Allen hiermee vergeleek! (nl. naar aanleiding van het feit dat Allen omwille van zijn problemen met Mia Farrow niet meer gegeerd was door de grote filmmaatschappijen.) In “The Wild Party” van James Ivory geeft James Coco (1931-1987) overtuigend gestalte aan de figuur van Arbuckle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.