Ich bin ein Berliner (“Ik ben een Berlijner”) is een citaat uit de toespraak die de Amerikaanse president John F.Kennedy op 26 juni 1963 in West-Berlijn hield. Voor het West-Berlijnse stadhuis op de Rudolph-Wilde-Platz sprak de president 150.000 mensen toe met de woorden: “Tweeduizend jaar geleden waren de meest trotse woorden ‘civis Romanus sum’ (Ik ben een Romeins burger). Vandaag, in de wereld van vrijheid, is de meest trotse leuze ‘Ich bin ein Berliner’… Alle vrije mensen, waar ze ook leven, zijn burgers van Berlijn, en dus ben ik, als vrij man, er trots op te kunnen zeggen ‘Ich bin ein Berliner’!”

Deze boodschap was gericht tegen de Sovjetunie, zeker na de oprichting van de Muur. Berlijn was toen bezet door en verdeeld onder de geallieerden, die elk de primaire verantwoordelijkheid voor een bepaalde zone hadden, waarbij West-Berlijn staatsrechtelijk geen onderdeel was van de Bondsrepubliek en Oost-Berlijn staatsrechtelijk geen onderdeel van de DDR. Kennedy’s toespraak hield een impliciete de-facto erkenning in van het feit dat Oost-Berlijn deel was gaan uitmaken van de DDR, iets wat de Amerikanen tot dan toe steeds ontkend hadden. Overigens hielden de vier bezettingsmachten tot 1990 toegang tot geheel Berlijn.
Het is dus eigenlijk te ernstig om grappen over te maken, maar naar aanleiding van een column in een New Yorkse krant deed jaren later het verhaal de ronde dat de Duitse zinsnede grammaticaal onjuist was geweest en dat Kennedy, zich van geen kwaad bewust, “ik ben een Berlinerbol” in plaats van “ik ben een Berlijner” zou hebben gezegd. Hoewel deze interpretatie door Duitse taalkundigen van de hand wordt gewezen, is ze sindsdien een eigen leven gaan leiden. Zo ging men veronderstellen dat Kennedy in Hamburg dan zou hebben gezegd: “Ich bin ein Hamburger” enz.
De grap werd opgepikt door The Rolling Stones die beweren dat Keith Richards op het podium in Hamburg zou zijn uitgegleden over een hamburger en in Frankfurt, jawel, over een Frankfurterworstje. Ik geloof er niks van maar ik vind het wel een fijne grap.
Op 25 november 1963, drie dagen na de moord op president Kennedy en vijf maanden na deze toespraak, werd de Rudolph-Wilde-Platz omgedoopt tot John-F.-Kennedy-Platz. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.