Morgen is het al twintig jaar geleden dat de Iers-Amerikaanse actrice Maureen O’Sullivan is overleden. Ze heeft wellicht tal van verdiensten, maar ik kan me haar slechts op één manier herinneren, namelijk als Jane uit de eerste Tarzan-film met Johnny Weissmuller. (*)

94 tarzan en janeIn deze film is Maureen eventjes naakt zwemmend te zien (zie hieronder). Oorspronkelijk was het trouwens de bedoeling dat ze net als Tarzan gewoon een lendendoek zou dragen en dat haar haren dan als het ware toevallig op de juiste plaats zouden liggen of dat er altijd takkenbossen in de buurt waren. Dat bleek echter een onoverkomelijke opgave. Voor ze in de jungle verdwijnt, had ze in de film overigens nóg een ontkleedscène, weliswaar niet naakt, maar in haar onderjurk en met een zeer erotische ondertoon.
92 maureen swims naked
In 1936 huwde ze met John Farrow. Het paar kreeg in totaal zeven kinderen, onder wie hun dochter Mia Farrow die later zelf ook actrice werd.
De jaren dertig waren O’Sullivans beste jaren als actrice. Behalve in Tarzan speelde ze in The Thin Man en David Copperfield. In 1963 overleed haar man. In die tijd speelde ze nog amper mee in films.
In 1983 trouwde ze opnieuw, ditmaal met James Cushing. In 1986 speelde ze haar laatste grote rol, in Peggy Sue Got Married.
Maureen O’Sullivan overleed in 1998 op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct.

(Met dank aan Raymond Thielens)

(*) Acht jaar later (1932-1940) zou Maureen een andere Jane spelen, namelijk Jane Bennet in “Pride and Prejudice” naar het boek van Jane Austen. En als je wil weten hoe de Jane van Tarzan voluit heet, dat is Parker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.