Naar jaarlijkse gewoonte is burgemeester Luc De Ryck van Temse met vakantie geweest naar de Provence, met vrouwlief, dochter en schoonzoon. De Provence glimlachte zijn mooiste lentezon. Ze verbleven in Apt, dankbare springplank naar schilderachtige dorpen en landschappen. Hier is zijn verslag…

Van in zijn jeugdjaren koesterde schoonzoon Yves Boone de wensdroom om te benji-springen vanop de hoogste brug van Europa: le Pont de l’Artuby in Trigance, een dorp in de Var, op 140 km van Apt. Ons verblijf bood dus een niet te missen buitenkans. Elke zater- en zondag krijgen 50 kandidaten er binnen een strikt georganiseerd kader de gelegenheid om te springen: een duik van 182 m. De trip naar Trigance verliep niet zonder hindernissen. Onderweg moesten we over een col en kort na de top belandden we in het zog van een kudde van 1.400 schapen: zij werden naar hun nieuwe weidegronden geleid… 8 km bergafwaarts. Er was geen passeren aan en dus: file op de col en veel tijdverlies. De rit liep verder langs Les Gorges du Verdon (de bergkloven van de Verdon-rivier), één van Frankrijks spectaculairste natuurverschijnselen. Voor Yves werd Trigance a dream come true. Zijn sprong is vereeuwigd op dvd (de dvd zit in de deelnameprijs, zijnde 130 euro). Voorwaar een belevenis, ook om naar te kijken!
Uitstappen brachten ons in bekoorlijke plaatsen als Gordes, Roussillon, Sault, Cavaillon, Malaucène en Lourmarin. We bezochten ook Châteauneuf-du-Pape, ‘moederhuis’ van de wereldberoemde wijn met dezelfde naam. Het dorp telt 2.000 inwoners en… 350 wijndomeinen. Het centrum omvat tal van verkoopplaatsen, waar je de wijn ook kan proeven. We bezochten zes proeverijen.
Via Bédoin zijn we de Ventoux nog eens goedendag gaan zeggen. Op 6 km van de top verpoosden we in het alombekende Chalet Reynard. Die laatste 6 km – midden een maanlandschap (waar het killer wordt naarmate men stijgt) – zijn vreselijk steil. Bij wijze van training voor de Dodentocht (100 km) in Bornem, legde Yves ze onder een blakende zon – in één uur tijd – te voet af.
We vertoefden een dag aan de Côte d’Azur: Saint Tropez en Port Grimaud, pleisterplaatsen van le beau monde. Port Grimaud, het Venetië van de Provence, autovrij dorp (3.000 inwoners) met jachthaven, lokt jaarlijks een miljoen bezoekers. Saint Tropez’ reputatie van glamour and glitter vertaalt zich ook nadrukkelijk in de specialiteit van menige horecazaak: de rekening.
Een dag werd uitgetrokken voor Marseille, fantastische stad, 2.600 jaar oud. We wandelden volledig de Quai du Port af, gelegen rond een stukje Middellandse Zee met daarbinnen honderden jachten – en doorkruisten de binnenstad, met als hoog(s)tepunt de basiliek van Notre Dame-de-la-Garde, een 155 m hoog, 19de-eeuws curiosum. Op een 46 m hoge klokkentoren waakt een gouden madonna, beschermheilige van de Marseillese vissers. Het bovenplatform biedt een uitzonderlijk uitzicht op de prachtige stad.
Als altijd keerden we terug met een kruiwagen kruiden, zeep en lavendelessence.
Vakantie betekent ook lectuur. Ik geniet vooral van (auto)biografieën en memoires. Het boek dat mij het meest getroffen heeft, is ‘Vrouw van een missionaris’, het aangrijpende levensverhaal van de Kongolese Hortense Kitume, moeder van zangeres Sandrine: een document humain, dat o.m. inzicht geeft in de Kongolese beschaving en gewoonten.
In juli trek ik naar de Alpen voor de jaarlijkse klimvakantie. Galibier, Croix de Fer, Iséran, Izoard, Madeleine, Alpe d’Huez… here I come!!!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.