De literatuur speelt de geschiedenis soms vreemde parten. In alle Robin Hood-verhalen is Richard Leeuwenhart de grote held en King John een lafhartige verrader, terwijl in de werkelijkheid de rollen bij wijze van spreken juist omgekeerd waren. Ook bij Shakespeare is King John een muilentrekker, maar nog meer onrecht heeft deze Richard III aangedaan. Na het stuk van Shake staat die zowat bij iedereen bekend als het vleesgeworden kwaad, alhoewel dit ook helemaal niet strookt met de historische werkelijkheid… ★ Het omgekeerde is het geval bij de Romeinse keizer Titus (zie hierboven). Die is eigenlijk een van de grootste jodenvervolgers vooraleer Hitler zijn duivels ontbond, maar in de literatuur komt hij tot ons als de nobele heerser, die zijn liefde voor Berenice, de koningin van Palestina, onzelfzuchtig terzijde schuift voor het staatsbelang. We konden in de Vlaamse opera reeds kennismaken met de visie van Mozart, maar vanavond, morgen en overmorgen brengt theatergezelschap De Tijd de versie van Jean Racine in de Minardschouwburg. De regie is van Johan Van Assche. (HLN, 18/6/1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.