Een lezer vroeg zich af waarom die pas de deux uit het Zwanenmeer gisteren tijdens het Concert Classique op Nederland 2 zo vals werd gespeeld (foto Maurice op Flickr).

Helaas, kan ik op deze vraag geen antwoord geven, maar ik vraag het mij ook af. Vooral omdat de concertmeester (die de solo speelde) het volledige concert heeft uitgespeeld. Hij was dus b.v. niet onpasselijk geworden, zoals ik op een bepaald moment heb gedacht (het was een rechtstreekse uitzending, dus zoiets zou kunnen gebeuren). Was hij soms zijn viool nog aan het stemmen toen de dirigent al “vertrok”? (Ook hier kan de rechtstreekse uitzending dan eventueel als excuus dienen.)
Graag een reactie (eventueel anoniem) van mensen die het kunnen weten (mensen van het residentie-orkest zelf of van de televisieploeg of weet ik veel)!

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: het Residentie-Orkest gaat de mist in

 1. Ook ik heb het concert gezien. Ik zit niet in het residentie-orkest, maar ben wel violist. Allereerst: het is een beruchte solo, in een vrij onhandige toonsoort voor de viool. Echter, normaliter zou dit geen probleem mogen zijn voor een professioneel violist.

  Wat betreft gisteravond: de solist was niet één van de officiële concertmeesters van het residentie-orkest, maar een violist die normaal aan de tweede lessenaar plaatsneemt. Ik vermoed dan ook dat hij als vervanger optrad voor een (ziek geworden?) eerste concertmeester. Wanneer je dit soort werk niet gewend bent, is het dan ook een ware “tour de force” en kunnen zenuwen parten spelen, zelfs bij een in wezen uitstekend violist. Ik had zeer met de man te doen en kan me zijn stress goed voorstellen. Toch was ik erg verbaasd dat zoiets in één van de betere orkesten kan gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het bewuste fragment ook gezien en kan er toch weinig sympathie voor opbrengen. Ook al ben je een vervanger en ook al is het geen makkelijk fragment, bij ook maar de geringste serieuze voorbereiding zou het al beter geklonken hebben. Stress vind ik in dit geval geen goed excuus. Nog afgezien van het feit dat het de man zijn werk is (waar ook nog eens tonnen overheidssubsidie heengaat), ging het hier niet om slechts een paar nootjes mis of vals. Nee, het was werkelijk beneden alle peil; een student die in de vooropleiding van het conservatorium zit, speelt dit na 10 minuten oefenen nog beter. Al in de generale repetitie of in de doorloop, had er ingegrepen moeten worden. Het feit dat dit niet gebeurd is, zal me ook niet motiveren om de volgende keer eens een kaartje voor het Residentie Orkest te kopen. En dan druk ik me nog diplomatiek uit.
  Groeten,
  Johan

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.