Vandaag is het 65 jaar geleden dat de toenmalige president van de Verenigde Staten, Dwight Eisenhower, zich tot de studenten van Dartmouth College richtte met de woorden: “Don’t join the book-burners!”

We zitten dan inderdaad op het hoogtepunt van de heksenjacht op communisten in de VS en campagneleider Joe McCarthy had opgeroepen om “verdachte” boeken binnen te brengen bij de lokale brandweer, die ze dan vakkundig zou opruimen.
Niet toevallig verscheen dat jaar dan ook “Fahrenheit 451” van Ray Bradbury (1920-2012), een zogenaamde toekomstroman, die zich afspeelt in een wereld waar boeken verbannen zijn en kritische gedachten worden onderdrukt. De titel refereert aan “de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en verbrandt”. 451 graden Fahrenheit is ongeveer 233 graden Celsius.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.