Vandaag is het 155 jaar geleden dat in Nieuw-Zeeland het eerste deel van “Erewhon” van Samuel Butler (1835-1902) werd gepubliceerd.

De titel van dit boek, dat oorspronkelijk anoniem werd uitgegeven, is eigenlijk een omkering van “Nowhere”, wat op zijn beurt een vertaling wil zijn van het Griekse “Utopia”. Butler was een klassiek geschoold theoloog die aan de kost kwam als schapenfokker. Geen wonder dus dat in zijn toekomstvisie machines worden gebannen omdat ze de mens in denkvermogen zouden kunnen overtreffen en dus tot slaaf maken. “Klinkt bekend,” zegt u. En wat dan gedacht van zijn “voorspelling” dat zieken nog ooit als misdadigers zullen worden behandeld…?
Let op: het woord “toekomstvisie” is hier “filosofisch” gebruikt. Daarmee bedoel ik dat Butler in zijn verhaal inderdaad een toekomst wil schetsen, zoals hij dat ziet, maar in het boek zelf is het géén futuristisch verhaal, maar ligt Erewhon gewoon achter een onherbergzame plaats op Nieuw-Zeeland. Let echter ook hier weer op: ook Nieuw-Zeeland wordt niet als dusdanig genoemd, maar het is wel herkenbaar als de plaats waar Butler aan schapenteelt heeft gedaan.
Typisch is dat Butler het fraaie uitzicht dat hij op een bepaald moment heeft, vergelijkt met een schilderij van Nicolas Poussin (p.50). Anderzijds is “Erewhon” niet helemààl een fantasierijk. Het ligt namelijk in een afgelegen gebied op Nieuw-Zeeland. De beschrijving hoe men er moet geraken, komt zelfs merkwaardig genoeg overeen met de (zeer realistische) setting van de golddiggers in “The illuminaries”, de Booker Prize-winnaar in 2013 van Eleanor Catton.
Butler developed the three chapters of Erewhon that make up “The Book of the Machines” from a number of articles that he had contributed to The Press, which had just begun publication in Christchurch, New Zealand, beginning with “Darwin among the Machines” (1863). Butler was the first to write about the possibility that machines might develop consciousness by Darwinian Selection. Many dismissed this as a joke; but, in his preface to the second edition, Butler wrote, “I regret that reviewers have in some cases been inclined to treat the chapters on Machines as an attempt to reduce Mr.Darwin’s theory to an absurdity. Nothing could be further from my intention, and few things would be more distasteful to me than any attempt to laugh at Mr.Darwin.” Butler had in fact read On the Origin of Species soon after it was published in 1859.
In a 1945 broadcast, George Orwell praised the book and said that when Butler wrote Erewhon it needed “imagination of a very high order to see that machinery could be dangerous as well as useful.” He recommended the novel, though not its sequel, Erewhon Revisited.
After its first release, this book sold far better than any of Butler’s other works, perhaps because the British public assumed that the anonymous author was Lord Bulwer Lytton, who had published The Coming Race two years previously. As a satirical utopia, Erewhon has sometimes been compared to Gulliver’s Travels (1726), the classic novel by Jonathan Swift. It can also be compared to the William Morris novel, News from Nowhere. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.