Op 13 juni 1978 werd de openingswedstrijd van de Mundial gespeeld, België-Argentinië. Datzelfde Argentinië dat vier jaar eerder in eigen land wereldkampioen was geworden en zo onder het dictatoriale regime voor een euforie zorgde, die pas werd overtroffen, toen die regering overging tot de bezetting van de Falkland-eilanden. Jan Wauters heeft daar toen een paar pakkende radioreportages over gemaakt (gebundeld in « Het hoofd, de benen en het geld » van Leo De Haes, uitgeverij Kritak) en An De Rooy zou dit in het boek van Hugo Van Oosterwijck normaal ook gedaan hebben… tot om onduidelijke redenen de achtergrond plotseling vaag wordt gehouden en het fictieve Zuid-Amerikaanse land Estunia ten tonele wordt gevoerd.

Op de kaft is daar overigens nog niets van te merken, want daar spreekt men nog volop over Argentinië en Buenos Aires. Daar spreekt men ook nog over de voetbalreporter Martin De Bal (!) trouwens, die in het boek wijselijk wordt omgedoopt tot Martin Vleminks. De voetbalspelers daarentegen hebben de transformatie van realiteit naar fictie minder goed doorstaan. Vanderbeuken (Vandereycken) en Gorits (Gerets), dat gaat nog. Om doelman Singer (Pfaff !) kan men zelfs eens glimlachen, maar « vondsten » als Vandertwaalst voor Vanderelst, Deegh voor Coeck en Honderdkamp voor Millecamps getuigen toch van een erg kleine geest.
Die kleine geest duikt trouwens ook op als er over politiek wordt gepraat. De auteur, blijkbaar ten zeerste bekommerd om de katholieke scholen en niet gehinderd door een maoïstische achtergrond, laat waar het maar kan de Sovjet-Unie opdraven « om het evenwicht te herstellen ». We krijgen hier bijna op iedere bladzijde een illustratie van tot welke deformaties de opvatting van « de twee grootmachten » kan leiden. Zo moet er naast de Mundial van Argentinië natuurlijk worden gesproken over de Olympische Spelen van Moskou en krijgt Hitler gewoontegetrouw vadertje Stalin aan z’n zij. Maar ondanks het feit dat ook wij het ten zeerste oneens zijn met wat de Sovjet-Unie in beide landen uitspookt, getuigt het toch van een verregaand simplisme om Afghanistan met Vietnam gelijk te stellen en, erger nog, Polen met onze kolonies.
Maar soit (Vanderelst), ook het verhaal zelf zit doorweven van tegenstrijdigheden. Pagina elf biedt daarvan zelfs een bloemlezing. Zo begint een « bange » Argentijnse, excuseer Estuniaanse, taxichauffeur zonder aanleiding te praten over het « Escader des Doods », waarna An aan Martin uitlegt wat dat precies is in een aantal ronkende volzinnen die ze klaarblijkelijk in het Spaans heeft uitgesproken want de chauffeur zit mee te luisteren. Nochtans had ze Martin precies meegenomen omdat haar Spaans zo slecht was. Twee lijnen verder laat de auteur trouwens een vraag van haar door Martin vertalen !
84 Juan LOZANO Panini Belgique 1982Nog een toemaatje. In het Belgische elftal loopt ook een zekere Zalona mee. Indien u moeilijkheden heeft om deze speler thuis te brengen, kunnen we u als tip misschien meegeven dat op het moment dat Argentinië plotseling Estunia werd het er nog naar uitzag dat deze « Zalona » de Belgische nationaliteit zou hebben verworven…

Referenties
« Mandekking » van Hugo Van Oosterwijck, het twaalfde deeltje van de Scharnierreeks van EPO en AKO (48 blz., 60 fr), dat zich tot wat oudere kinderen (14 +) richt.
Ronny De Schepper, Tweemaal Latijns-Amerika, De Rode Vaan nr.24 van 1982.

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: toen Argentinië plotseling Estunia heette…

  1. Argentinië werd inderdaad de eerste keer in eigen land wereldkampioen. Dat was echter in 1978. Het WK van 1982 werd in Spanje gehouden. In 1986 zou Argentinië aan de hand van Diego Maradona weer wereldkampioen worden. Dat wk vond plaats in Mexico nadat Columbia, god zij dank, de organisatie teruggegeven had.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.