Vandaag viert Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van het schrijvende echtpaar Nicci French, haar zestigste verjaardag (Sean French is een klein jaar jonger).

“Als het Zaterdag Wordt” was in 2016 de zesde van acht misdaadromans die Nicci Gerrard en Sean French plannen rond psychotherapeute Frieda Klein. Vijf jaar eerder begon de reeks met “Blauwe Maandag” en elk boek heeft de naam van een weekdag in de titel. Boeiend is hoe de vaste personages in deze reeks evolueren. En hoewel “Als het Zaterdag Wordt” ook zonder voorkennis gelezen kan worden, wint het boek aan zeggingskracht als je de vorige delen kent.
Frieda Klein wordt gevraagd haar licht te werpen op Hannah Docherty, een jonge vrouw die in een hoogbeveiligde gevangenis voor psychiatrische patiënten zit. De vrouw vermoordde ooit haar stiefvader, haar moeder en haar jongere broer op een gruwelijke manier. Ook in de gevangenis gedraagt de vrouw zich gewelddadig. Natuurlijk begint Frieda te twijfelen aan wat de politie en de andere onderzoekers destijds ontrafelden. Daarbij trapt ze op lange tenen, waardoor een aantal mensen heel zenuwachtig wordt en haar wil afremmen.
“Als het Zaterdag Wordt” is het beste van de zes verschenen delen rond Frieda Klein. Het echtpaar French beschrijft meesterlijk de diepe wonden die zowel Frieda als Hannah meedragen en welke gevolgen dat heeft voor hun leven, hun relaties en hun toekomst. Frieda, zelf verkracht en ooit van moord verdacht, kan zich perfect inleven in wat Hannah meemaakte.
“Vier miljoen exemplaren verkocht Nicci French al van hun misdaadromans. Dit boek bewijst waarom,” zo besluit John Vervoort in Het Nieuwsblad van 10 mei 2016 en hij geeft het boek vier sterren op een totaal van vijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.