Voormalig Fleetwood Mac-gitarist Danny Kirwan is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Mick Fleetwood in een eerbetoon op de Facebookpagina van de band.

Het was Fleetwood zelf die in 1968 de toen 18-jarige Kirwan in de groep opnam, wegens diens “liefde voor de blues”. Toeval of niet, het allereerste nummer van Fleetwood Mac waarop Kirwan op de gitaar speelde, was het instrumentale ‘Albatross’, dat zou uitgroeien tot een wereldhit. ‘Albatross’ is uiteraard op de eerste plaats een nummer van Peter Green, maar Danny Kirwan mocht de slide-guitar partij spelen, die oorspronkelijk bedoeld was voor Jeremy Spencer, maar deze voldeed niet aan de eisen van Green. Als dank mocht Danny Kirwan het B-kantje leveren (‘Jigsaw puzzle blues’), wat hem een aardige cent opleverde, want de B-kant krijgt evenveel als de A-kant per verkochte single.
Op de vijf albums waaraan hij meewerkte (‘Then Play On’, ‘Blues Jam at Chess’, ‘Kiln House’, ‘Future Games’ en ‘Bare Trees’) verzorgde Kirwan ook occasioneel de zang. De vijf albums verschenen tussen 1969 en 1972. In 1972 werd Kirwan door de band ontslagen wegens zijn drankprobleem. De oorzaak van Kirwans overlijden is nog onbekend.

(Met dank aan Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.