Vandaag is het al 25 jaar geleden dat de Amerikaanse sopraan Arleen Auger is gestorven.

Na piano en cello te hebben gestudeerd, stapt ze oorspronkelijk in het onderwijs. Pas in 1963 begint ze een zangopleiding in Chicago bij Ralph Errolle. Ze ontwikkelt zich tot een Mozart-sopraan en krijgt in die hoedanigheid haar eerste rol aangeboden bij de Wiener Staatsoper, nl. de koningin van de nacht in 1967. Ze blijft daar tot 1974. Daarna werkt ze freelance in Europa en geeft ze zangles in Frankfurt. Dat blijft ze doen tot 1987, ook al heeft ze zich sedert 1984 opnieuw in de VS gevestigd. Ze heeft meer dan 200 platen opgenomen, meestal uiteraard Mozart, maar ook Bach, Händel en hedendaagse werk. Ze is gestorven aan een hersenkanker, die reeds vanaf het eind van 1991 woekerde. Op die manier was haar optreden met Melvyn Tan in Brugge op 8 augustus 1991 ongeveer haar laatste. Op 5 december 1991, de tweehonderdste sterfdag van Mozart, zong ze nog zijn Requiem met Cecilia Bartoli en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Georg Solti in de Stephansdom in Wenen. Ze trok zich in februari 1992 terug. Na drie hersenoperaties overleed ze op 53-jarige leeftijd in Barneveld, waar ze had gewoond tijdens haar ziekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.