De Duitse violist, musicoloog, regisseur en dirigent Thomas Hengelbrock viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Hengelbrock werd geboren in Wilhelmshaven en studeerde viool bij Rainer Kussmaul. Hij begon zijn carrière in Würzburg en Freiburg im Breisgau. He worked as an assistant to Witold Lutosławski, Mauricio Kagel and Antal Doráti and played with ensembles such as the Concentus Musicus Wien. In 1985, he cofounded the Freiburger Barockorchester, where he worked as a violinist and a leader of the ensemble. Hij speelde wel tegelijk zelf viool toen hij het Freiburger Barockorchester leidde in de symfonie nr.17 voor viool van Boccherini in het Utrechtse Vredenburg op 8/9/91, maar de vioolsolo’s liet hij over aan Gottfried von der Goltz.
In 1991, Hengelbrock founded the Balthasar Neumann Chor in Freiburg. Subsequently, in 1995, he established the Balthasar Neumann Ensemble as a parallel orchestra with its namesake choir, to perform works from Baroque to contemporary music in Historically informed performances.
From 1995 to 1999, he was the first artistic director of the Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. He was music director of the Volksoper Wien from 2000 to 2003. In 2001, he founded the “Feldkirch Festival” in Feldkirch, Vorarlberg, and served as its artistic director until 2006.
In 2011, Hengelbrock became chief conductor of the NDR Symphony Orchestra. During his tenure, the orchestra took up new residence at the new Elbphilharmonie Concert Hall in Hamburg, and changed its name to the NDR Elbphilharmonie Orchestra. In June 2017, the orchestra announced that Hengelbrock is to conclude his tenure with the ensemble at the close of the 2018-2019 season. In December 2017, Hengelbrock expressed his displeasure with the timing of the announcement of his designated successor, Alan Gilbert, within the same month as the original announcement of the previously scheduled conclusion of his tenure. Hengelbrock thus announced his intention to stand down as chief conductor of the NDR Elbphilharmonie Orchestra at the end of the 2017-2018 season, one season earlier than originally planned.
Thomas Hengelbrock is een graag geziene gastdirigent bij orkesten en operahuizen over de hele wereld. In 2011 maakte hij zijn debuut op de Bayreuther Festspiele met Wagners “Tannhäuser”.
Zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest was in 2014 met werken van Haydn en Schumann. Zowel seizoen 2017/2018 als 2018/2019 dirigeerde hij de feestelijke RCO Opening Night. In maart 2019 kwam Thomas Hengelbrock terug met werken van Schubert en Wennäkoski. Hij keert op 17, 18 en 20 oktober 2019 terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest met werken van Purcell. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.