Oud-wielrenner Arie den Hartog is eergisteren op 77-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse oud-prof kreeg vorig jaar een herseninfarct en zat sindsdien in een rolstoel.

Ik leerde den Hartog vooral kennen in 1965 toen hij Milaan-Sanremo won. Hij klopte toen Vittorio Adorni en Franco Balmamion in de sprint. Hij reed toen in dienst van Jacques Anquetil voor Ford, maar eigenlijk had ik hem al een jaar eerder leren kennen toen hij in een reeks wielerprentjes te zien was in de trui van St.Raphaël-Heylett (onderstaande foto). Twee jaar later won hij de Amstel Gold Race, deze keer voor Bic, maar nog steeds in dienst van Anquetil. In beide gevallen was hij de eerste Nederlander ooit om deze prestigieuze wedstrijden te winnen.
Daarna stapte hij over naar de Nederlandse Caballero-ploeg (bovenstaande foto) die op een lager niveau acteerde, maar aangezien de Tour van 1968 met landenploegen werd betwist, hielp hij als knecht van Jan Janssen zijn land- en teamgenoot aan de eindzege in de Tour de France, aldus een verklaring van Janssen bij het overlijden van den Hartog.

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.