De Amerikaanse rockzanger Willie Nile wordt vandaag zeventig. Weinigen zullen al van hem gehoord hebben, neem ik aan, en bij mij was dat ook het geval toen ik in 1980 voor De Rode Vaan zijn debuut-elpee mocht recenseren (onder de titel “Aan de oevers van de Nile“). Maar toch haalde ik Grote Namen uit de kast om hem ermee te vergelijken. Mijn conclusie (“op naar de sub-top!“) klopte (hier te lande althans) van geen kanten!

Willie Nile timmert, te oordelen naar de data van zijn composities, reeds een behoorlijk aantal jaren aan de weg. Waarom men gewacht heeft tot Bruce Springsteen eerst met de titel « de nieuwe Dylan » mocht weglopen is dan ook een raadsel. Nile’s werk ligt immers volledig in dezelfde lijn, maar een vergelijking — zowel muzikaal als tekstueel — valt steeds in zijn nadeel uit. En nochtans verdient hij in feite beter (singers-songwriters die de vergelijking met Springsteen kunnen doorstaan kan je wellicht op je ene hand tellen). Soms rockt Nile immers behoorlijk weg (zoals in “I’m not waiting”), elders roept hij herinneringen op aan de Dylan van 1964 (de béste Dylan volgens mij), namelijk in « They’ll build a statue of you ». En verder zijn songs als « Old men sleeping on the bowery » natuurlijk nooit wég. Willie Nile : hop, op naar de sub-top !

Iemand die zichzelf Roen noemt, reageerde hier op 11 juni 2013 met: “Al enkele keren live gezien; de laatste keer was enkele jaren geleden tijdens de passage van het Light of Day-event in Antwerpen, waar hij toen deel van uitmaakte. Altijd energiek, gedreven, maar tegelijk ook subtiel. Waar Springsteen zich al eens verliest in te veel bombast, blijft Willie Nile altijd aan de goede kant van de lijn. Eerstdaags verschijnt zijn nieuwe plaat…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.