Honderd jaar geleden overleed August Hendrikx.

Auteur, vertaler, beeldhouwer (zijn officieel beroep), acteur (o.a. bij het de Fontein en het Nationaal Toneel),  regisseur (o.a. in de Vlaamsche Schouwburg), volkszanger en tekstdichter (o.a. voor de Zetternamkring) August Hendrikx (Gent 1-4-1846/Schaarbeek 4-6-1918) groeide op in de Wijk Sluizeken-Muide. Hij volgde als tiener voordrachtlessen aan het Koninklijk Conservatorium. In 1878 schreef hij het blijspel “Kosterliefde”, maar pas in 1880 werd – zijn tweede van meer dan twintig stukken – “Roosje van den veldwachter” (samen met Nestor de Tière) opgevoerd. Zijn bekendste stuk was “De familie Klepkens” dat nog lang na de schriftuur, vooral door amateurgezelschappen, voor het voetlicht werd gebracht. “Prima Donna” uit 1891 werd bijna een eeuw later nog opgevoerd door beroepsgezelschap Theater Arena. In 1898 kreeg hij voor “Triconie en Cie” de Prijs voor Kluchtspel van de Stad Gent, in een literaire wedstrijd uitgeschreven naar aanleiding van de opening van de nieuwe Koninklijke Nederlandse Schouwburg.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.