Volgens mijn agenda is het vandaag honderd jaar geleden dat het studentenhuis “Hou ende Trou” in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent werd geopend. Nu, en ook al “in mijn tijd”, staat dit bekend als studentenrestaurant De Brug. Maar merkwaardig genoeg is er op Wikipedia geen sprake van die voorgeschiedenis als “Hou ende Trou”…

De Brug is een studentenrestaurant van de Universiteit Gent in de studentenbuurt van Gent. Het is het drukst bezochte en meest populaire studentenrestaurant van de UGent, en de enige “resto” van de universiteit waar studenten en medewerkers zowel ’s middags als ’s avonds kunnen komen eten.
Het restaurant bevindt zich in een herenhuis, dat in de jaren 50 is uitgebreid, aan de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent. De Brug beslaat samen met het UFO en het rectoraat, die zich ten noorden van De Brug bevinden, en het Technicum-complex in het oosten, een strook land tussen de Sint-Pietersnieuwstraat en de Muinkschelde. In het zuiden sluit de locatie aan op de campus Hoveniersberg-Tweekerken. De Brug bevindt zich op nog geen 200 meter van de Plateau-Rozier, de Boekentoren en de Blandijn.
Studentenrestaurant De Brug ontleent zijn naam aan De Begunstigers van de Rijksuniversiteit Gent, een liefdadigheidsorganisatie voor behoeftige studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. “De B.R.U.G.” bleef ook na de oorlog operationeel.
Toen de universiteit in de jaren 50 en 60 overspoeld werd door nieuwe studenten, werden er allerlei sociale voorzieningen uitgebouwd. Dankzij het Nationaal Studiefonds van 1954 kon de bouw van een nieuw studentenrestaurant beginnen. De universiteit kocht in 1954 het herenhuis Soupart aan de Sint-Pietersnieuwstraat aan om er studentenrestaurant De Brug in onder te brengen. Op 4 oktober 1960 opende het sterk uitgebreide restaurant uiteindelijk zijn deuren.
Tot 2006 hadden verschillende studentenverenigingen hun lokalen in De Brug. In dat jaar verhuisden zij naar de Therminal, het nieuwe studentencomplex aan de Sint-Pietersnieuwstraat. De vrijgekomen ruimte werd gebruikt om het studentenrestaurant uit te breiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.