De IJslandse tenor Olafur Bjarnason (°1962) was oorspronkelijk rockzanger zegt men, maar als men zijn versie van “Als flotter Geist” uit “De Zigeunerbaron” hoort, vraagt men zich af of hij niet eerder een IJslandse Koen Crucke is. Zijn “top C” houdt hij Pavarotti-lang aan, maar ik vind het toch niet mooi. De “tenor olympics” zegt de commentatrice vande Cardiff Singer of the World 1993 terecht. Nadien volgt zowaar “Che gelida manina”. Maar erg! Hij lijkt er elk moment door te kunnen vallen, zodanig zelfs dat de BBC de klank wegdraait. En het gaat maar door: “Di quella pira”. Ook hier moet hij zijn hoge noten altijd in trapjes nemen. Tijdens de Cardiff Singer of the World 1993 volgde hij een masterclass bij jurylid Marilyn Horne en daar bleek hij zowel een sympathieke kerel, als misschien inderdaad toch wel een natuurtalent dat nog aan “polishing” toe is. Hoe dan ook, de Crucke-vergelijking is wellicht ten onrechte. Toch is hij nadien niet doorgebroken. Op het internet vind ik wel een youtube-filmpje (zie foto) waarin ene Kari Fridriksson vindt dat hij de mooiste “high C” ever zingt in “Soave fanciulla” uit “La Bohème”, maar dat kan net zo goed zijn beste vriend of vriendin zijn. Verder was hij de hertog van Mantua in een enscenering van “Rigoletto” in Bonn in het jaar 2000. En tenslotte heeft hij blijkbaar de band met de Marilyn Horne Foundation onderhouden, want daarvoor heeft hij ook nog een recital gegeven. Maar het meeste wat je terugvindt als je zijn naam intikt, is zowaar over een IJslandse voetballer met dezelfde naam (weliswaar vijftien jaar jonger). Uitkijken dus als je hem googelt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.