Darkness on the Edge of Town is het vierde studioalbum van Bruce Springsteen, dat werd uitgebracht op 2 juni 1978. Hoewel Darkness on the Edge of Town minder enthousiast werd ontvangen dan zijn voorganger, Born to Run, waren de recensies veelal positief. Critici prezen de liedteksten en de volwassen thema’s waarover Springsteen zong. Onder zowel de recensenten als de liefhebbers blijft het album een van zijn meest gewaardeerde. Tijdens liveoptredens brengt Springsteen nog geregeld nummers van het album ten gehore. (Wikipedia)

Vooraf: een aandachtig lezer heeft zich wellicht al afgevraagd hoe het komt dat alle in De Rode Vaan besproken platen positief benaderd worden. Vinden wij àlles goed misschien?
Neen, uiteraard, maar toch nog even duidelijk stellen dat De Rode Vaan geen muziekblad is en dat twee platenbesprekingen per week werkelijk het maximum is. Bijgevolg oordeelden wij het onzinnig deze beperkte ruimte dan nog te verkwisten aan producten die de moeite niet waard zijn.
Dat gezegd zijnde, kan diezelfde aandachtige lezer reeds vermoeden dat ook de vierde elpee van Bruce Springsteen, “Darkness on the edge of town”, in onze smaak is gevallen. Het is geen nieuwe “Born to run” geworden (dat kon ook niet), maar toch is het een aangenaam luisterstuk, deze keer helemaal onder de hoede van Jon Landau. “Darkness on the edge of town” is begrijpelijkerwijze een beetje een sombere elpee en er staan bijgevolg ook geen echte “hits” op. Al zou “Candy’s room” dit zeker hebben verdiend. Op muziek gezette poëzie is dikwijls zo saai dat het niet om aan te horen is, maar dat is dus zeker niet het geval op deze elpee die genietbaar is, zowel voor wie wél als voor wie niét naar de tekst luistert. In deze optiek gaat een speciaal pluimpje in de richting van gitarist Steve Van Zandt, die geen gering aandeel heeft in het vastleggen van de “sound”. (De rest van de recensie ontbreekt, daarom nog een toevoeging van Wikipedia:)

In het najaar van 2010 werd er een verzamelbox uitgebracht onder de titel The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story. De verzamelbox bevatte drie cd’s en drie dvd’s. Op de eerste cd stond een geremasterde versie van Darkness on the Edge of Town. Op de andere twee cd’s stonden 21 niet eerder uitgebrachte nummers die waren geschreven en/of opgenomen tijdens de studiosessies voor Darkness on the Edge of Town. Op een van de dvd’s stond een documentaire, The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town, op de andere twee stonden liveoptredens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.