Op 8 december 1867 werd wellicht de allereerste wielerwedstrijd betwist: honderd fietsers reden toen de 14 kilometer van de Champs Elysées naar het kasteel van Versailles. Een uitslag is echter niet bekend en misschien kan dit dan maar beter als de eerste uitstap van wielertoeristen worden onthouden? Op 31 mei 1868 won ene James Moore echter wel degelijk de eerste wielerwedstrijd (over 1200 meter in het park van Saint-Cloud in 3’50”) vóór Drouet en Castera.

James Moore (1849-1935) werd geboren in Engeland, maar verhuisde op vierjarige leeftijd met zijn ouders naar Frankrijk. Volgens bepaalde berichten werd hij met zijn wielerexploten erg rijk (toen al!), maar volgens Wilfried Journée op de Wielersite kwam dat vooral omdat hij “een befaamd dierenarts (was) die heel veel geld heeft verdiend met paarden.”
Toch is er ook hier betwisting over hoe de vork precies in de steel zit. Hans schrijft op Wielerarchieven: “Volgens deel 3 van Les plus belles bicyclettes du monde, blz.30 gaat het verhaal als volgt: in april 1868 werd te Parijs de Velo-Club de Paris gesticht door Ernest Michaux samen met enkele van zijn vrienden. Op 31 mei 1868 hebben zij wat voor de geschiedschrijving doorgaat als de eerste officiële wielerwedstrijd ingericht, maar… men heeft weet dat er al eerder wedstrijden zoals de Grand prix de la Ville D’Amiens in 1865 werden ingericht. Spijtig genoeg is hiervan geen enkel officieel document van terug te vinden, evenmin als van de wedstrijd in december gehouden op het traject Avenue d’Antin-Champs Elysées over een afstand van 17 km. die in werkelijkheid de eerste wedstrijd over ‘lange afstand’ was in de geschiedenis van de wielersport. De wedstrijd van 31 mei 1868 werd ingericht over een afstand van 1.000 m. in het park van St.Cloud door de Compagnie parisienne de bicycles des frères Olivier. Ze werd verreden onder de vorm van 4 VERSCHILLENDE competities! In de eerste categorie – voor vélocipèdes met een lengte van meer dan 1 meter – ging de overwinning naar Edouard Charles BON (*). De tweede competitie – voor vélocipèdes van 1 meter lengte – werd gewonnen door de Engelsman James MOORE. De derde competitie, omwille van traagheid (**) slechts over 50 meter, door DURRUTHY en de vierde gouden medaille werd behaald door POLONINI aan een snelheid van 23,5 km/u.”

(*) Volgens Filip Walenta van http://www.karelvanwijnendaele.be en http://www.historiek.net was die allereerste winnaar ene Polocini (die wellicht op Wielerarchieven “Polonini” wordt genoemd).
(**) Bedoeld wordt: het was een wedstrijd “om ter traagst”. Surplacen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.