De Amerikaanse basbariton Jacob Will (°1957) werd 4de in de Elisabethwedstrijd 1988. Als er een speciale oratoriumprijs was geweest, kwam die hem zeker toe.

In de halve finale vond ik zijn “Tutto è disposto” minder dan die van Werner Van Mechelen of de Fransman Le Texier en zijn “La Calumnia” kon helemaal niet op tegen die van Chris Demoor in de Opera voor Vlaanderen. Dat had ook veel met het Muntorkest te maken (hoorns!) en ook met een (alweer) te trage begeleiding door Sylvain Cambreling. Op het hoogtepunt van de strijd rond de Opera voor Vlaanderen was dit een typisch voorbeeld van vooringenomenheid over de waarde van de twee gezelschappen.
Terug naar Will: in de finale zong hij, begeleid door Jozef De Beenhouwer, “Chanson du duc” van Ibert, “Um Mitternacht” van Mahler (door Zeger Vandersteene afgekraakt tot en mèt) en de spiritual “Right on King Jesus” (Hall Johnson), die hem volgens mij goed lag (al is hij geen zwarte; het had eerder iets met het religieuze gevoel te maken, cfr. ook zijn Bach-oratorium), maar Lucienne Van Deyck vond dit “vervelend”. Zijn operafragmenten waren “Schweig schweig” uit “Der Freischutz” en “Che mal veggio” uit “Ernani”.
Later on Will has sung for many years with the Zürich Opera appearing in roles such as Raimondo in “Lucia di Lammermoor,” Mustafa in “L’Italiana in Algeri,” and Colline in “La Boheme.” Other companies with which Mr. Will has appeared include the New York City Opera as Figaro in “Le Nozze di Figaro,” Vancouver Opera as Oroveso in “Norma,” the Bavarian State Opera as Samuel in “Un Ballo in Maschera” and the San Francisco Opera as Masetto in “Don Giovanni.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.