De Israëlisch-Russische Boris Giltburg kreeg tijdens zijn performance in de halve finale van de Elisabethwedstrijd 2013 – een klavierconcerto van Mozart – een tien seconden durende black-out. Puur van de zenuwen waarschijnlijk. Hij mocht uiteindelijk wel door naar de finale, een bewijs dat de jury niet aan afstraffingen doet, maar naar het totale plaatje kijkt. In de finale speelde hij het derde pianoconcerto van Rachmaninov (sedert die fameuze film over David Helfgott bekend onder de vreselijke afkorting “Rach 3”). Daarmee speelde hij niet alleen het publiek maar ook de jury plat, zodat hij zowel eindwinnaar werd van de wedstrijd als winnaar van de publieksprijs.

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: Boris Giltburg wint Elisabethwedstrijd

  1. Giltburg was mij eerder al opgevallen met een goede Rach 3 op youtube en ik had -nog voor de wedstrijd – ook al zijn cd gekocht met de drie oorlogssonates van Prokofiev.Puik !
    Wat ik niet begrijp is het niet doorgaan van Stephanieke Proost. Misschien wou ze teveel muziek brengen en werden het “teveel bomen en te weinig bos” ? Hoop alleszins dat we weer niet de oude toer opgaan van “de kloppers” zoals men dat zo mooi in de pianowereld noemt. Graag reacties. Wat zei de gespecialiseerde pers ? Want heb te weinig tijd om het allemaal uit te vlooien.
    Hartelijk,
    Marc

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.