De Roemeen Andrei Nechita verraste iedereen door tot bij het ingaan van de laatste ronde bij de groep der favorieten te blijven in het wereldkampioenschap in Firenze 2013 en uiteindelijk nog 47ste te eindigen op acht minuten van Rui Costa. Hij nam ook deel aan de tijdrit en werd 66ste. In het totaal stuurde Roemenië zeven renners naar het wereldkampioenschap: naast Nechita waren er Grosu Eduard, Sipos Zoltàn en Voicu Andrei bij de U23 en Buga Lucian, Zamfir Adrian en Dobre Vlads Nicolae bij de junioren. (Jean-Paul Van der Elst)

Nechita werd geboren in Vaslui in 1988 en rijdt sinds 2008 in diverse Italiaanse ploegen (in 2013 bij G.S.Zalf). Sinds 2009 verzamelde hij vijf nationale titels op de weg en drie in de individuele tijdrit. In 2013 lukte hij zelfs de dubbelslag. In 2011 schreef hij ook de Ronde van Roemenië op zijn naam. Hij staat momenteel 196ste in het klassement van de UCI Europe Tour.
Roemenië heeft een rijke wielertraditie. Reeds in 1936 vinden we de eerste (en tot nu toe enige) Roemeense deelnemers aan de Ronde van Frankrijk terug: Georges Hapciuc, Virgilin Marmocea, Nicolas Tapu en Constantin Tudose. De Ronde werd gewonnen door Sylvère Maes vóór Antonin Magne. Geen enkele van de vier Roemeense deelnemers reed de Ronde uit, alhoewel ze op dat moment reeds een ronde van hun eigen land hadden (sedert 1934). Die Ronde van Roemenië wordt ook nu nog steeds verreden (in 2014 van 7 tot 14 juni) en daarnaast zijn er de Rode van Sibiu (van 17 tot 20 juli) en de Ronde van het Szeklerland (9 en 10 augustus). De Sibiu Tour werd in 2013 gewonnen door niemand minder dan Davide Rebellin, eerste Roemeen was Adrian Nitu op de 23ste plaats. (John De Schepper)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.