In Vlaanderen (behalve door de freaks) bijna vergeten, maar weldra herboren in Nederland (?), daarom toch — for the sake of history — een korte terugblik op « Rode Oogst », het jongste theaterproject van Arne Sierens.

« Rode Oogst », de titel kaapte Sierens bij de door hem op handen gedragen master of hard-boiled-stories Dashiell Hammett weg, is losjesweg gebaseerd op « Arden of Feversham », een bloed ende wraak-drama dat wel eens aan Shakespeare toegeschreven wordt. Sierens herschreef de tekst en bouwde er een niet altijd even duidelijk Gesammtkunststuk met dubbele plot rond. De Gesammtkunst slaat op de poging van Sierens om theater, muziek en een functioneel decor te laten samen gaan. Aan de klassieke theaterconventies heeft deze bijna 24-jarige theaterrebel een broertje of zes dood. Sierens laat zijn acteurs de cliché-dialogen zo verminken via overdreven intonatie en articulatie, dat het ridicule van dat soort teksten dik in de verf komt te staan. Een ander gevolg is dat je zowaar een explosie van gevoelens op je afgestuurd krijgt, maar dat toch duidelijk blijft dat het om « theater » gaat. Sierens maakt de mechanismen archi-openbaar.
« Rode Oogst » zal me vooral ook bijblijven omwille van de geniale vondst in het begin van het tweede deel. Het doek wordt niet geopend, de figuren rennen nerveus door mekaar, stripteaseuses, een kelner… Je hoort lachen, applaus, getier op de achtergrond, maar er wordt je geen blik achter de schermen gegund. En nochtans is uitgerekend dit het decor van de moordaanslag op de machthebber. Tergend irriterend eigenlijk, het rotgevoel niet exact te weten wat juist gebeurt. M.a.w. een perfecte illustratie van politiek gekonkelfoes, van macht in het algemeen, van Jan met de pet die vooral mag zwijgen. Kortom, « Rode Oogst » is een bewijs dat anti-naturalistisch theater in se niet vervelend hoeft te zijn.

Referentie
Peter Van den Eede, “Rode Oogst”: anti-naturalisme hoeft niet vervelend te zijn, De Rode Vaan nr.23 van 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.