Morgen zal het al vijf jaar geleden zijn dat de Antwerpse humorist en jazzkenner Jack De Graef is overleden. Hij werkte van 1956 tot einde 1957 voor ‘De Rode Vaan’, maar in 1958 stapte hij over naar de Antwerpse Stadsdiensten. Daar was hij tussen 1959 en 1963 hoofdredacteur van het satirisch personeelsblad ‘’t Ajuintje’.

Nog in 1958 werd hij drummer in ‘The Rivertown Dixieband’ die de grote eer genoot om te mogen optreden op een receptie voor Louis Armstrong, die rechtstreeks werd uitgezonden op Radio Luxemburg. Na de ontbinding van het Dixieland orkest vormde Jack een danscombo, ‘The Musicorners’, dat gedurende een tiental jaren de kleine en grotere zalen van Antwerpen en omstreken bespeelde, aldus Walter Soethoudt die in deze mijn grootste bron is, want zelf heb ik Jack helaas nooit ontmoet en de beide vrienden waarmee ik over hem heb gesproken (Vic Van Saarloos en Jan Debrouwere) zijn allebei ook al lang overleden.

Zelf heb ik in 1984 één van zijn Antwerpse humoristische boekjes gerecenseerd (zie hieronder), maar zijn voornaamste boek is ongetwijfeld ‘De Swingperiode (1935–1947): Jazz in België’ uit 1980, waarover Soethoudt schrijft: “De uitgave kwam er nadat Jack zijn medewerking verleende aan de BRT-televisie over Jazz in België. Een vroegere uitgave in eigen beheer belandde hoofdzakelijk in bibliotheken en discotheken en was onmiddellijk uitverkocht. Exemplaren ervan kwamen terecht in Engeland, Nederland, Duitsland en zelfs in The New York Public Library.”

Jack De Graef achter de contrabas
Jack De Graef centraal met boekje

« De poes van mevrouw Peeters zat in geen goed vel. Ze had erge haaruitval en daarom nam mevrouw Peeters het dier op, stopte het in een mandje en begaf zich naar de halte van autobus 23, die langs een dierenarts reed. Omdat ze niet precies wist waar ze moest zijn, vertelde ze de chauffeur het doel van haar reis en verzocht hem haar te waarschuwen als ze moest uitstappen. Na een poosje riep de chauffeur : « De dame met die kaal wordende poes moet hier uitstappen ! » Waarop drie vrouwelijke passagiers verontwaardigd de bus verlieten… » Dit soort grappen en grollen, maar ook ernstiger passages over o.a. de oorlogsjaren of de geschiedenis van de tram dient Jack De Graef, die oudere lezers nog wel kunnen zullen als rv-medewerker, op in z’n nieuwste boek « Doorschuiven a.u.b. » of « De ludieke geschiedenis van de Antwerpse tram ». Het werkje telt zo’n 150 blz. en is uitgegeven bij De Dageraad. (R.D.S. in De Rode Vaan nr.9 van 1984, met dank aan dochter Martine voor de foto’s)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.