In mei 1983 (*) werd in de Galerij Smalstad te Torhout « Verzetsgedichten » voorgesteld, de jongste bundel van Joris Denoo.

In tegenstelling tot wat de titel zou kunnen doen vermoeden is de teneur van deze gedichten allerminst grimmig, wel integendeel. Wat Denoo hier schrijvenderwijs beoefent is een manier om vriendelijk met zichzelf en zijn omgeving om te gaan, illusieloos maar ergens toch nog weerbaar. Een filosofische bundel kortom, poëzie met een snuifje melancholie, een snuifje afstandelijkheid en jawel, ook een mespuntje agressie. Nieuwe romantiek ? Jazeker, maar niet gestroomlijnd tot een maniertje.
Verzetsgedichten van Joris Denoo kan men bekomen door overschrijving van 100 fr op rekening 473-8048061-29 van Vriendenkring Kunst Houtland, Weidestraat 11, 8100 Torhout.

(*) Uit De Rode Vaan nr.19 van 1983 (zoals gewoonlijk is de poëzierubriek niet ondertekend, doorgaans is hij van Jan Mestdagh, indien niet kan het ook van mezelf of van Johan de Belie zijn, maar wegens de prominente rol van Torhout, Jans hometown, denk ik niet dat dit deze keer het geval is)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.