De Academie en Vaktekenschool is de oudste instelling van Temse. In 1776 opgericht door schepen-beeldhouwer Philippus Nijs, is zij al bijna 250 jaar een vruchtbare voedingsbodem voor opleidingen inzake techniek en kunst. Duizenden hebben er hun vorming genoten, voor professionele of vrijetijdsdoeleinden. In het Jaarboek van de Academie is een rubriek gewijd aan artiesten die er school hebben gelopen. Kwamen tot dusver aan bod: Karel Aubroeck, Camille Wauters, Leon Corthals, August De Bats, Valeer Peirsman en Priester Poppe. Het mag onderlijnd worden dat de academie ook steeds over schitterende kunstenaars-leerkrachten heeft beschikt. Eén daarvan is Francis De Koninck. Het oeuvre van deze veelzijdige artiest wordt deze maand tentoongesteld in Dacca. Onder de oud-leerlingen bevinden zich ook bijzonder talentrijke artiesten die minder bekendheid genieten. Sommigen verkiezen de stilte van het atelier boven het naar buiten treden. Paul Buytaert was één van hen. Pas een paar jaar geleden liet hij zich tot exposeren overhalen. Zijn tentoonstelling was een schot in de roos, met als logisch gevolg dat hij daarna opnieuw exposeerde (25 mei – 9 juni) in De Watermolen.

Francis De Koninck (Antwerpen 1931-2010), had op artistiek gebied eerder een late roeping. Hij studeerde (o.a.) aan de academies van Mechelen en Antwerpen. Aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen volgde hij grafiek en specialiseerde hij zich in houtgravure, kopergravure en lithografie. In de loop der jaren werd hij met meerdere prijzen bekroond. Aan de Academie van Sint-Niklaas volgde hij monumentale kunsten en fotografie. Bijna dertig jaar was hij leraar schilderen en grafiek aan de Academies van Temse en Mechelen. Naast een voortreffelijk leraar was Francis De Koninck vooral ook een rasartiest, met een ongewone technische bagage. Zijn oeuvre omvat etsen, lino’s, litho’s, houtgravures, aquarellen, olieverfschilderijen, tekeningen en kunstfoto’s. Hij muntte uit op alle domeinen. Hij exposeerde zijn werk zowel individueel als in groepsverband, ook in het buitenland. Zijn uitzonderlijk oeuvre is wijd en zijd bejubeld, o.m. door Karel Mechiels, kunstenaar-eredirecteur van de Academie van St.-Niklaas. De lopende expo in Dacca wordt begeleid door een (geïllustreerde) monografie.
Paul Buytaert (°Temse, 1948) studeerde reclamekunst aan de Academie van Temse o.l.v. Hugo Meersman. Hij is houder van het diploma Hoger Kunstonderwijs. Op de Boelwerf, waar hij werkzaam was als technisch bediende, etaleerde hij zijn artistieke kwaliteiten: hij illustreerde het bedrijfsblad en was verscheidene jaren actief lid van zowel de Foto- en Diakring als de Kunstkring. In de loop der jaren ontwierp hij tal van logo’s voor bedrijven, instellingen, verenigingen…, vaak bekroond als laureaat van een wedstrijd. Doorheen de jaren nam hij enkel deel aan groepsexpo’s. Vrienden konden hem uiteindelijk over de streep trekken om ook individueel te exposeren. In maart 2011 stelde hij – met groot succes – zijn werk tentoon in De Watermolen (zie foto). Zijn tweede expo opende op 24 mei. Op de vernissage werd het woord gevoerd door Pauls oud-studiegenoot aan de academie Karl Meersman en burgemeester Luc De Ryck. De presentatie was in handen van Lies Martens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.