Op dinsdag 8 mei wordt de fototentoonstelling ‘De achterkant van de wolken’ geopend. De tentoonstelling in de bibliotheek van Sint-Niklaas loopt van 8 mei tot 17 juni. Nico Cerri, een Italiaans fotograaf, bezocht eerder het Waasland en maakte er foto’s geïnspireerd op ‘Terra dell’Amen’ (Het land van amen), een dichtbundel van Anton van Wilderode.

Tegelijk worden 19 geselecteerde foto’s van de fotowedstrijd Anton van Wilderode tentoongesteld in de inkomhal. Die hebben als uitgangspunt een door de deelnemer zelf gekozen gedicht uit het oeuvre van Van Wilderode.
Op het programma van de opening – voorzien om 19u – o.a. een toespraak van Annemie Charlier, schepen van cultuur en van Rik Van Daele, afdelingshoofd cultuur.
‘Het echtpaar’ uit de bundel ‘De overoever’ wordt in het Italiaans voorgedragen door Herman Cole en in het Nederlands door Hildegard Coupé.
Inschrijven voor het bijwonen van de opening: bibliotheek@sint-niklaas.be
Op zondag 17 juni om 10.30u wordt de tentoonstelling afgesloten met een finissage getiteld ‘Een geruis uit Vlaanderen/Un Fruscío dalle Fiandre’. Taalanimator Herman Cole brengt een uurtje ‘Italiaanse’ gedichten van Anton van Wilderode. Organisatie: ‘Anfiteatro amici della cultura italiana’.
De toegang bij deze evenementen is gratis.
De fototentoonstelling ‘De achterkant van de wolken’ krijgt een verlengde in de bibliotheek van Moerbeke van 25 juni tot 14 juli.
De opening vindt plaats op maandag 25 juni om 19.30u met toespraken van de schepen van cultuur Marc Fruytier en van de initiatiefnemer van de tentoonstelling Herman Cole. Ook hier wordt het gedicht ‘Het echtpaar’ voorgedragen.
Aansluitend wordt de laureaat van de fotowedstrijd bekend gemaakt en wordt de prijs uitgereikt.
De toegang is gratis. Maximum 50 personen worden toegelaten. Tijdig inschrijven bij de bib van Moerbeke (093467950) is dus noodzakelijk.
Op vrijdag 1 juni wordt een kersverse bloemlezing voorgesteld: 100 gedichten van Anton van Wilderode uitgekozen door classicus en dichter Patrick Lateur en uitgegeven bij P te Leuven.
Deze boekvoorstelling vindt plaats in het stadhuis van Sint-Niklaas en is voor iedereen vrij toegankelijk.
Gastspreker op deze avond is Tom Lanoye. Dat is merkwaardig omdat van Wilderode mij persoonlijk heeft verteld dat hij een gloeiende hekel had aan bepaalde passages uit het boek “Kartonnen dozen” van Lanoye, niet in het minst omdat hij daarin door Lanoye “Mussolini” wordt genoemd. Alhoewel de fysieke gelijkenis treffend is, heb ik die bijnaam nooit weten gebruiken in het college. Hij sloeg ook op niets wegens het zachtaardige karakter van van Wilderode, die ik gedurende al die tijd nooit de stem heb weten verheffen. Het lijkt me dan ook dat die “Mussolini” een uitvinding was van Lanoye zelf. Hij geeft wel een zeer mooie beschrijving van van Wilderode (zelf heb ik ze nog gebruikt toen ik les gaf aan het Atheneum in Zelzate) en ik heb dan nog tegenover Cyriel Coupé (zoals van Wilderode écht heette) een pleidooi gehouden voor het boek van Lanoye, maar hij was niet te vermurwen.

P.S. Op bovenstaande foto van P.Van Den Abeele herkent men v.l.n.r. Herman De Coninck, Anton van Wilderode, Gwij Mandelinck en Hugo Claus in Watou 1991 (met dank aan Hildegard Coupé).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.