In het kader van de internationale dag van de stem, slaagt Françoise Vanhecke erin om voor de tweede keer een heuse dag van de stem te organiseren in Kortrijk. Niet alleen is zij curator van dit evenement, ze biedt u tevens een inkijk in de resultaten van haar doctoraatsonderzoek omtrent inhalerend zingen.

Programma

10:00 Dr. Françoise Vanhecke: lezing: ISFV®: Inhalerend zingen, een nieuwe zangtechniek
Tijdens haar doctoraal onderzoek is de ontwikkeling van inhalerend zingen ontstaan vanuit haar persoonlijke artistieke ervaring. Dit is een nieuwe kunstvorm geworden dat een vernieuwde bijdrage levert tot expressie voor de vocale muziek van de 21ste eeuw. Een nieuw notatie systeem voor de drie types van het inademend zingen (ISFV® Inhaling Singing), werd daartoe ontwikkeld waardoor componisten dit op een uniforme manier kunnen gebruiken.

11:00 – 13:00 Raphaël De Cock: lezing met workshop „boventoon zingen”
Het “Wat, Waar en Hoe” over boventoonzang van rondom de wereld wordt geillustreerd en verduidelijkt met muziekinstrumenten en een computerprogramma. We leren boventonen zingen door middel van één buccale resonantieruimte versus gespleten buccale ruimte waarbij “gutturale” of keelzangtechnieken en de gedeeltelijke overlap tussen boventoonzang en keelzang en boventonen.

14:00 Dirk Vanneste (logopedist): lezing: „logopedie en stem, een meerwaarde”
De logopedist is opgeleid om onder andere stemproblemen te behandelen. In deze lezing zal uitgelegd worden hoe de stem werkt en wat de logopedist kan bijdragen om elk van de deelfacetten te optimaliseren.

15:00 – 17:00 Florian Heyerick: Nooit meer vals zingen (in koor)
A capella zingen is moeilijk: een onstabiele en vooral onberekenbare koorintonatie (zakken of stijgen) is vaak een nachtmerrie voor dirigent en zangers en een levenslang schijnbaar onoplosbaar probleem. Wat kunnen we daar in godsnaam aan doen? Florian Heyerick heeft, op basis van vele jaren ervaring in het veld, een methode ontwikkeld om daar voor eens en voor altijd komaf mee te maken: de potloodmethode. Wat? Kom meedoen en ervaar het aan den lijve!

Biografie van de sprekers:

Dr.Françoise Vanhecke, PhD is actief als zangeres (sopraan, ISFV Inhaling Singer, vocal artist), pianiste, actrice, componist, soundpainter, improvisator, onderzoekster en stempedagoge en is lerares aan het Stedelijk Conservatorium te Kortrijk. In 2017 behaalde ze haar doctoraat in de Kunsten, muziek aan Ugent/Kask te Gent met Inhaling Singing, a new extended vocal technique.
Door haar veelzijdigheid, gedrevenheid en als trendsetter met performances rond barok tot pop en experimentele muziek, staat Vanhecke geregeld op het programma van grote muziekfestivals en theaterhuizen van de wereld van Moskou tot Mexico, van Parijs tot Sao-Paulo en van Osaka tot Milaan. Ze kreeg verschillende internationale prijzen, waaronder een Palmo D’Oro in Italië en de New York Women Composers Grant in 2003, die haar internationale carrière een stevige duw in de rug gaf. In 2013 werd ze laureate van de TEDxGhent PhD contest met haar revolutionaire nieuwe zangtechniek: “ISFV®, Inhaling Singing by Françoise Vanhecke®. In 2014 werd ze uitgeroepen tot de Krak van Harelbeke en werd in 2015 geridderd in de Kroonoorde en de Leopoldsorde en 2018 geridderd in de officiersorde en is bloedverwant met Peter Benoit. In het kader van de manifestatie ‘Housewarming Conservatorium’ studeerde op aanvraag van het Conservatorium Françoise speciaal het werk Only Darkness and Shadows van Wim Henderickx.
Naast het geven van masterclasses treedt zij wereldwijd op met allerhande formaties van klassiek tot en met wereldmuziek alsook met alle theatervormen waaronder marionettentheater. Françoise Vanhecke creëerde meer dan 300 werken met componisten zoals Stockhausen, Kagel, Crumb, Schnebel, Mendes, Antunes, Schmotova, Lacaze, Burger en met regisseurs zoals Topor, Cassiers, Platel, De Brauwer, Rekowsky. Ze werd gedirigeerd door onder meer Eötvös, Leonhardt, Kluttig, Spanjaard, Brossé, Buchala en Siebens en werd uitgenodigd door diverse ensembles en orkesten waaronder La Petite Bande, Ensemble Itinéraire, Ensemble Arco Baleno, Spektra Ensemble Ensemble, Intercontemporain, Warhal Ensemble en KNM Berlin. Opvoeringen met diverse productiehuizen zoals Lod, Logos, Walpurgis, Das Fraülein Kompanie.
Ze vertolkte tevens een rol (verpleegster) in de film Steve+Sky van Groeningen. Zij is ook bekend voor haar Erik Satie uitvoeringen en Pierrot Lunaire van Schönberg en voor haar soloperformances Basta Diva, Dona Nobis, More than a voice en Electroshocked!.
Haar coaching voor Five easy Pieces van Milo Ray werd ook bekroond met de prijs van de jury in 2016. Naast de vele talrijke CD opnames met befaamde labels is haar muzikale bijdrage te beluisteren met de recent uitgegeven Blue Ray CD van Annette Vande Gorne Yawar Fiesta, Opéra Acousmatique verschenen bij Musiques et Recherches. Ze is ook te beluisteren op de recente CD Claus wandelt te Nukerke van Steef Verwée op tekst van Hugo Claus.
Ze is momenteel te zien in de productie Tristesses in de rol van Ida Heiger als zangeres, pianiste, inhaling singer, vocal coach en instrumentiste van Anne-Cécile Vandalem. Deze productie werd bekroond in 2016 voor het beste Belgische spektakel na succesvolle optredens op het Festival Avignon (official), opera van Modena (thuisbasis van Pavarotti) en Théâtre National te Brussel. In 2018 toert zij met hen verder doorheen Frankrijk en Azië. Zij is een gewaardeerde gast als lecture–performer op internationale gerenommeerde congressen.
Françoise organiseert opnieuw voor de 2de keer de Kortrijkse dag van de stem in het kader van World Voice Day. Voor meer info: zie youtube en http://www.francoisevanhecke.com

Raphaël De Cock is binnen verscheidene binnenlandse en buitenlandse muziekprojecten betrokken als multi-instrumentalist en vertolker van traditionele zangstijlen en geeft geregeld workshops en cursussen.
In 1989 ontdekte Raphaël de Ierse doedelzak (uilleann pipes) via een radio-uitzending met Liam O Flynn (Dranouter Folkfestival ’88). In 1991 vormde hij een duo met Sacha Van Loo (Sirin) onder de naam Cú Chullainn met vnl. Ierse folkmuziek, dat later het trio Crónán werd met Greet Garriau (Fluxus, Lupa Luna). In die periode ontdekte Raphaël ook de keelzang uit Tuva één van de vele traditionele zangstijlen waarin hij zich later specialiseerde. Hij zong o.a. in de Galicisch-Spaanse en Portugese formatie Néboa. Sinds 2007 speelt hij siberische zither (chatkhan) en (keel)zingt hij bij Osuna, werkte mee aan een Iers-Scandinavische fusie in Northern Lights, en gaf multi-etnische schooloptredens met Waira. Raphael zingt sinds 2015 mee in het multiculturele traditionele vocale project VOXTRA; hiervan verscheen een internationaal zeer goed onthaald CD-album in september 2016 onder het label van producer Muziekpublique (Brussel). In 2017 zal hij als zanger en multi-instrumentalist deelnemen aan BALSAM, een project van Zefiro Torna.

Florian Heyerick studeerde in Gent, Brussel en Leuven en behaalde Eerste Prijzen voor blokfluit, dwarsfluit en kamermuziek. Tevens behaalde hij aan de Universiteit te Gent het licentiaatsdiploma in de muziekwetenschap.
Hij is artistiek docent aan het Muziekconservatorium te Gent (School of Arts, Hogeschool Gent) en werkt aan een onderzoeksproject rond de muziek van Christoph Graupner, met als hoogtepunt het Graupner2010-project. Verder stichtte hij het gespecialiseerde CD-label Vox Temporis, waarbinnen hij meer dan 50 unieke opnames realiseerde als producer.
Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Van 2002 tot 2004 was Florian Heyerick chefdirigent van het Kurpfälziches Kammerorchester Mannheim/Ludwigshafen. Hij dirigeerde daarnaast tevens het Wereldjeugdkoor (Namen), deFilharmonie (Antwerpen), het Gelders Orkest (Arnhem), de Rotterdamse Philharmonie, en een productie aan de Operastudio Gent (Reinhard Keiser). Tegenwoordig is hij artistiek leider van het Musikforum Mannheim en het barokorkest Mannheimer Hofkapelle (D).
Hij realiseerde als instrumentist en dirigent talloze CD-opnames. In 1997 was Florian Heyerick bovendien festivalster van het Festival van Vlaanderen, en in 2000 ontving hij de cultuurprijs van de Stad Gent. Tevens is hij cultureel ambassadeur van zijn woonplaats Merelbeke.
Zijn efficiënte en frisse benadering, zijn stilistisch inzicht in veel verschillende stijlperiodes en zijn streven naar professionalisering van het koorzingen worden door vele musici en organisatoren in binnen- en buitenland gewaardeerd. Zijn voortdurende aandacht voor de vernieuwing van het repertoire draagt hij uit via ontelbare lezingen en originele concertprogrammaties, zoals vormgegeven in het opmerkelijke Kantata-project (2001-2010) en het festival Cydonia Barocca (vanaf 2017).

Dirk Vanneste is als logopedist afgestudeerd in 1975. Sedert 1978 heeft hij zich steeds meer toegelegd op de behandeling van stemstoornissen. Tot december 1994 was hij werkzaam als logopedist-stemtherapeut in het revalidatiecentrum Kortrijk. Vanaf januari 1995 heeft hij een privépraktijk stem, articulatie en revalidatie na mond- en halschirurgie in Kooigem (Kortrijk). Volgde opleidingen spreek- en zangstem bij o.a. H.Coblenzer (Oostenrijk), J.Pahn (Duitsland), Yva Barthélémy (Frankrijk), F.Le Huche (Frankrijk), F.Estienne (België), D.Morsomme (België), T & S Harris (Engeland), F.Vanhecke (België) Volgde opleiding manuele therapie bij J.Lieberman (Engeland) en A.Piron (België). Was co-therapeut bij opleidingen nasaleertechniek met J.Pahn. Gaf cursussen stemtherapie bij volwassenen, stemtherapie bij kinderen en nasaleertechniek. Gaf lezingen over stem op diverse congressen in binnen- en buitenland. Geeft momenteel nog opleidingen “Manuele therapie bij stemstoornissen” en “Logopedische therapie bij kinderdysfonie” in Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.