Priester (Edward) Poppe, in 1999 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard, was buitengewoon begaafd. Dat bleek ook uit de lessen die hij aan de plaatselijke academie volgde bij directeur-leraar Pieter Dierckx. In 1904, nog geen 14 jaar oud, werd hij in de tweejaarlijkse ‘kampstrijd’ gelauwerd met de koninklijke medaille. Van Poppe zijn 9 tekeningen, 21 schilderijtjes en zijn tekenkoffertje bewaard. Zij zijn eigendom van de kerkfabriek. De 9 tekeningen en het koffertje worden 2 weekends tentoongesteld in de Galerij Philippus Nijs. Eén schilderijtje (‘Het bootshuis’) is al meerdere decennia spoorloos. De verdwijning komt opnieuw in de actualiteit n.a.v. de expo van Poppes tekeningen in de academie (zie verder) t.g.v. Erfgoeddag. Personen die mogelijk over info of tips beschikken, worden verzocht zich in verbinding te stellen met het kabinet van burgemeester Luc De Ryck: 03/710 12 52, e-mail: burgemeester@temse.be.

onscherp

Poppe bleek van in zijn jeugd een ongewoon begenadigde knaap: hij speelde toneel bij Nut en Vermaak, volgde muziek- en vioolles bij koster Frans D’hooghe, schreef poëzie, volgde tekenles aan de academie, was erg actief in de naschoolse activiteiten van de Broeders van Liefde (waar hij Nederlands, Frans, Engels en Duits volgde), kreeg privéles Latijn bij E.H. Edward De Sutter en was lid van de studentenbeweging Temsche Voorwaarts. , zelfs 4 jaar hoofdman (tot zijn priesterwijding in 1916).
Nadat hij zijn tekentalent al in de lagere school had geëtaleerd, volgde hij van 1902 tot 1904 les aan de academie, met directeur Pieter Dierckx als leraar. Zijn talent werd bevestigd. Hij eindigde het schooljaar 1903-1904 met de koninklijke medaille in de tweejaarlijkse ‘kampstrijd’ voor het tekenen van torsi en het geschaduwd tekenen van bouwkundige brokstukken. Directeur Dierckx zag in hem een belofte en trachtte vader Poppe te overtuigen Edward verder academie te laten volgen. Bakker Poppe dacht echter aan zijn kroostrijk gezin en aan een opleiding voor Edward tot pasteibakker in Antwerpen. Bij Edward groeide intussen al het stille verlangen om verder te studeren aan het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas: hij wou priester worden. De studie aan de academie zou niet worden verder gezet…

1910? Retorica, 19 jaar.

Aan het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas werden Poppe en zijn klasgenoot Filip de Pillecyn opgenomen in de redactie van het collegetijdschrift ‘t Soete Waeslandt: de eerste als tekenaar, de tweede als schrijver.
Galerij Philippus Nijs pakt t.g.v. Erfgoeddag uit met een bijzonder sterke expo: ‘Voor Altijd’, waarbij het historisch erfgoed van de Academie en Vaktekenschool in de kijker wordt gezet. Waardevolle 19de-eeuwse plaasteren afgietsels van klassieke beeldhouwkunst worden getoond in een museale opstelling. I.s.m. de Kerkraad Onze-Lieve-Vrouw kan de Academie een exclusieve selectie van originele tekeningen presenteren, waarop die beelden te zien zijn. De tekeningen zijn van de hand van Priester Poppe. De expo wordt aangevuld met technische plannen van de voormalige afdeling ‘Scheepsbouwkundig tekenen’ en hedendaags werk van de diverse ateliers en klassen. Omwille van de bijzondere aard van de expo loopt hij 2 weekends.
Erfgoedtentoonstelling ‘Voor Altijd’, 20-21 én 27-28 april, doorlopend 10-18 u., Schoolstraat 15.
Info: http://www.academietemse.be, info@academietemse.be, tel. 03 771 10 03

Foto’s
1.Zwartwitfoto van ‘Het bootshuis’, het verdwenen schilderij van Priester Poppe.
2.Edward Poppe in 1902 toen hij zich inschreef als leerling aan de Academie.
3.Edward Poppe in 1910 toen hij in de Retorica zat.

Een gedachte over “Nog altijd gezocht: verdwenen schilderij van Priester Poppe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.