Denzel Hayes Washington (Mount Vernon in New York, 28 december 1954) is een Amerikaans acteur (foto Falkenaugen).

Washington studeerde na de middelbare school journalistiek aan de universiteit van Fordham. Daarna ging hij naar het Amerikaans Theater Conservatorium, maar reeds na één jaar verliet hij het conservatorium om werk te gaan zoeken als acteur. Zijn eerste grote rol was in Carbon Copy (1981), maar zijn bekendheid bij het grote publiek kwam door zijn rol in de ziekenhuisserie St.Elsewhere, waar hij tussen 1982 en 1988 in 137 afleveringen meespeelde.
Hij won in 1990 een Oscar voor zijn bijrol in Glory. Hij was pas de tweede zwarte acteur ooit die de Oscar voor beste acteur in een hoofdrol kreeg. Twaalf jaar later kreeg hij er nog een voor zijn hoofdrol in Training Day. Tevens werd hij voor zijn rollen in Cry Freedom, The Hurricane, Malcolm X en Flight genomineerd.
Washington kreeg daarnaast nog meer dan 45 filmprijzen toegekend, waaronder Zilveren Beren voor zowel Malcolm X als The Hurricane en Golden Globes voor Glory en The Hurricane.
In 1998 speelde hij de integere FBI-agent die in “The siege” van Edward Zwick niet enkel met islamterrorisme heeft af te rekenen, maar ook eerst met de CIA en nadien met het hele Amerikaanse leger. Niet te verwonderen dat de film oorspronkelijk “Against all enemies” zou gaan heten! Ironically, “Against All Enemies” would later become the title of a post-9/11 nonfiction book that itself is a future film project. According to an interview that screenwriter Lawrence Wright gave to CBS in 2007, “The siege” was a box-office failure upon its theatrical release, “but it was the most-rented movie in America after 9/11.” Wright also claimed that the initial release bombed because “Muslim and Arab protesters picketed the theaters. They were furious at being stereotyped as terrorists.” Nochtans doet de film verschrikkelijk zijn best om politiek correct te zijn, maar ja, bepaalde waarheden kan men nu eenmaal niet verdoezelen. (Wikipedia en The Internet Movie Database)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.