Vandaag is het zestig jaar geleden dat de Russische Spoetnik II met aan boord het hondje Laika is opgebrand toen het ruimtetuig opnieuw onze atmosfeer binnendrong. Toch kennen wij allemaal het filmpje waarin het tuig veilig op aarde is geland, waarna Laika vrolijk kwispelend uit zijn “cabine” wordt gehaald.

Het is enerzijds onbegrijpelijk dat de Sovjetautoriteiten een dergelijk filmpje hebben laten draaien, terwijl het voor iedereen die een beetje met de kosmos is vertrouwd duidelijk was dat dit onmogelijk kon. Anderzijds zal de doorsnee Rus wel niet veel verschillen van de doorsnee Vlaming of Amerikaan en oordeelde men dat de idee dat het hondje zou zijn opgebrand voor de vele dierenliefhebbers onaanvaardbaar was en vandaar dus deze in elkaar geflanste klucht.
Overigens was Laika op het moment van haar crematie al lang dood. Meer zelfs, zij heeft nauwelijks het opstijgen overleefd, al kan dit mogelijks wel aan een fout in de capsule te wijten zijn geweest. Om me toch maar niet te vergissen geef ik de letterlijke tekst op de Engelse Wikipedia-pagina: “Laika died within hours from overheating, possibly caused by a failure of the central R-7 sustainer to separate from the payload. The true cause and time of her death were not made public until 2002; instead, it was widely reported that she died when her oxygen ran out on day six or, as the Soviet government initially claimed, she was euthanised prior to oxygen depletion.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.