Het Havenbedrijf Antwerpen ging op 1 juli 2017 van start met de waterbus. De resultaten zijn dermate positief, dat nu ook een haalbaarheidsstudie wordt gemaakt naar de mogelijke uitbreiding tot Temse/Bornem.

In opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen en i.s.m. meerdere regionale overheidspartners exploiteert de Nederlandse rederij Aqualiner B.V. sinds 1 juli 2017 de waterbus op de Schelde: een snelle, reguliere veerverbinding voor personen en fietsen tussen het Steenplein (Van Dijck-ponton) in Antwerpen en Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke. Daarnaast en vanaf hetzelfde Steenplein-ponton vaart in opdracht van de Vlaamse overheid sinds dezelfde datum het gratis overzetveer Sint-Anna van de Vlaamse overheidsdienst DAB Vloot tussen de rechter- en linkeroever. DAB Vloot is ook verantwoordelijk voor de overzetveren Hoboken-Kruibeke en Hemiksem-Bazel. Aqualiner en DAB Vloot hebben hun dienstregelingen op elkaar afgestemd. De reizigersaantallen overtreffen de verwachtingen.
Met de waterbus en de zuiderveren zijn interessante vervoersalternatieven ontstaan met positieve effecten op de grootschalige wegenwerken in en om Antwerpen. Tevens wordt met personenvervoer over water gewerkt aan een duurzame toekomst vanuit milieuperspectief en draagt het bij tot de verdere ruimtelijke en toeristische ontwikkeling van de regio.
De waterbus vaart sinds november met twee snelle ferries op het traject Hemiksem-Kruibeke-Antwerpen en tegen de zomer van 2018 wordt ook de waterbus-route naar het Antwerpse havengebied geopend. Het vervoer over water wordt daarbij zoveel als mogelijk afgestemd op de andere vervoersmogelijkheden (bus, trein, tram, fiets…).
Naast de twee bestaande routes wordt inmiddels ook voorzichtig gekeken naar een snelle uitbreiding van het aantal routes en haltes, zowel richting het havengebied/Liefkenshoek/Lillo, op het Albertkanaal alsook op de Schelde, meer stroomopwaarts. Aqualiner heeft daarvoor onlangs met één van de snelle schepen testvaarten uitgevoerd naar Temse/Bornem. De gemeentebesturen van Temse en Bornem juichen deze ontwikkeling uiteraard toe. Ook naar Niel/Boom zijn testvaarten uitgevoerd. Daarnaast worden ook gesprekken gevoerd met de gemeente Zwijndrecht om de halte Burcht aan het systeem toe te voegen.
Aqualiner onderzoekt de reistijd, tarieven, ketenmobiliteit, haltelocaties e.a. en wil uiteraard bovenal de potentiële vraag goed in kaart te brengen. De komende weken gaan onderzoekers en betrokkenen dan ook aan de slag om daar zicht op te krijgen.
Op de foto herkent men v.l.n.r. Tom Wezenbeek, projectleider ‘Schelde Sterk Merk’, met burgemeester Luc De Ryck (Temse) en burgemeester Luc De Boeck (Bornem).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.