Vandaag is het al tien jaar geleden dat in de Verenigde Staten de Amerikaanse acteur Charlton Heston is overleden.

Heston (rechts op de foto) is hier in Vlaanderen vooral bekend door “Ben-Hur“, een pseudo-historische film van William Wyler uit 1959, die zowat elk jaar wordt heruitgezonden omwille van Goede Vrijdag (de kruisiging van Christus komt er inderdaad in voor), maar het is zeker niet het moraliserend-religieuze aspect dat deze film het zien waard maakt. Nee, eigenlijk draait het maar om één sequentie (allé, ‘k zal het toegeven: om twéé, de zeeslag mag er ook wel zijn) en dat zijn natuurlijk de fameuze wagenrennen, waarbij de kleurloze Ben-Hur het moet opnemen tegen de Schone Slechterik, Massala. Akkoord, het zal wel geholpen hebben dat deze rol werd vertolkt door Stephen Boyd (ik zat toen nog in mijn pré-heteroseksuele periode), maar toen ik volwassen werd en hoorde dat Charlton Heston (de vertolker van Ben-Hur) tevens de woordvoerder is van de wapenlobby in de Verenigde Staten, dan was ik toch wel fier dat ik met plezier de rollen van beiden in die wedstrijd had omgedraaid!
Het leek wel alsof Wyler deze film had gedraaid als “Wiedergutmachung” tegenover Charlton Heston die hij kort daarvoor terecht als trigger happy gunslinger had geportretteerd in “The big country” tegenover de rechtschapen Gregory Peck.
Later kwam ik Heston natuurlijk ook nog tegen in “Airport 77”, “Gray Lady down”, “Planet of the apes” en “Earthquake”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.