Vandaag is het al 35 jaar geleden dat Hollywood-diva Gloria Swanson is overleden. Ze is vooral bekend van “Sunset Boulevard” (zie foto).

Nadat ze sedert 1914 bathing beauty was bij Mac Sennett, werd Gloria Swanson gelanceerd door Cecil B.De Mille in “Male and female” (1919). Het was de eerste van een hele reeks films van De Mille, waarin de kern van de problematiek eigenlijk terug te voeren was op seks en die voor die tijd erg gewaagd waren. De titels laten al enigszins vermoeden in welke richting ze gaan: “Don’t change your husband” of “Why change your wife?”
Overigens, het thema mocht dan al gewaagd zijn, het moraliserende aspect dat bij De Mille steeds meer zou toenemen is ook in deze titels al voelbaar. “The Golden Bed” uit 1925 werd dan ook afgekraakt en hij vloog aan de deur bij Paramount. Zijn rol als regisseur van seks-komedies werd overgenomen door Ernst Lubitsch.
Gelukkig voor hem had De Mille ondertussen reeds de religieuze blockbuster ontdekt (“The Ten Commandments”, 1923), waarin zonder morren mocht gemoraliseerd worden. Maar dat is dan weer een heel ander verhaal… (In 1932 zou hij met dergelijke film, “The sign of the cross”, trouwens opnieuw bij Paramount ingehaald worden.)
Alhoewel Gloria Swanson ook moeilijk kon wennen aan de spreekfilm, is het karakter dat ze vertolkt in 1950 in “Sunset boulevard” niet op haar lijf geschreven, daarvoor was ze te intelligent (de rol was oorspronkelijk bedoeld voor Pola Negri). Cecil B.De Mille verleende trouwens ook zijn medewerking aan deze gedenkwaardige film van Billy Wilder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.