Ik had hem graag aan de start gezien van de Ronde van Vlaanderen, maar in plaats daarvan keerde Alejandro Valverde na Dwars door Vlaanderen terug naar Spanje om daar de Grote Prijs Indurain te gaan winnen. De Ronde van Baskenland, die hij vorig jaar nog heeft gewonnen, laat hij daarentegen aan zich voorbijgaan. Ik vraag me af waarom (foto’s Erik Westerlinck).

Valverde was bij de jeugd een supertalent. Zo won hij tussen zijn tiende en dertiende alle wedstrijden waaraan hij deelnam. Sindsdien draagt hij de bijnaam El Imbatido. In 2002 werd hij prof bij het Spaanse Kelme en in 2003 brak hij door, met als hoogtepunt twee etappes en de derde plaats in het eindklassement in de Ronde van Spanje en de tweede plaats op het wereldkampioenschap. Hij begon het seizoen als een tamelijk onbekende renner en eindigde als 7e op de UCI-ranking. Hij toonde zich een veelzijdig renner, die kan klimmen, sprinten en tijdrijden.
2004 begon met geldproblemen bij zijn ploeg, Kelme. De ploeg kon de rennerssalarissen niet meer betalen. Vanwege deze problemen en vanwege een dopingschandaal werd de ploeg geweerd bij zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk. Later in het jaar kwam Valverde wel aan de bak en tijdens de Ronde van Spanje won hij een etappe en werd vierde in het eindklassement. Ook liet hij opnieuw van zich spreken in het wereldkampioenschap: hij hielp Óscar Freire aan de wereldtitel en werd zelf zesde in de sprint. In totaal boekte Valverde in 2004 16 overwinningen.
Vanwege de geldproblemen bij die ploeg, en omdat Kelme geen deelname verkreeg voor de in 2005 ingevoerde ProTour, was Valverde voor 2005 op zoek naar een nieuwe ploeg. Uiteindelijk tekende hij voor Illes Balears. Bij deze ploeg van Eusebio Unzue zou Valverde jarenlang blijven, ondanks de verschillende wissels van sponsoren. Alhoewel hij door Operacion Puerto twee jaar aan kant werd gezet, fietste hij toch nog een indrukwekkende erelijst bij elkaar. Zo won hij vijf maal de Waalse Pijl, vier maal Luik-Bastenaken-Luik en tweemaal de Classica San Sebastian. In de grote rondes was hij tweemaal tweede en driemaal derde in de Vuelta en één keer derde zowel in de Giro als in de Tour.
Na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk van 2017 dacht men dat het gedaan was met Alejandro Valverde, maar hij kwam tegen alle verwachtingen in meer dan ooit terug. Hij won in 2018 de Ronde van Valencia en die van Abu Dhabi en met twee ritzeges heeft hij daarna ook voor de derde maal de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven
Valverde Alejandro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s