Vandaag is het 55 jaar geleden dat John Lennon op vakantie vertrok naar Spanje, samen met Brian Epstein. Lennons vrouw Cynthia zou op 8 april bevallen van Julian, dus ze moet al hoogzwanger geweest zijn, maar dat kon John niet thuis houden. Integendeel, hij zal pas op 11 april terugkeren…

Er is vaak gesuggereerd dat Brian Epstein verliefd was op John en dat op deze vakantie John even heeft “uitgeprobeerd” of hij in staat was tot een homoseksuele verhouding (*). Hierover is trouwens ook ooit een korte film gedraaid met acteur Ian Hart in de rol van John Lennon, net als in de langspeelfilm “Backbeat” over hun Hamburgse jaren, waarin Johns mogelijke biseksualiteit ook wordt gesuggereerd als het over zijn vriendschap met Stu Sutcliffe gaat. Dat de liefde niet wederzijds was, heeft natuurlijk te maken met het feit dat John op de eerste plaats toch wel heteroseksueel was, maar ook dat, als hij dan toch al neigingen tot liefde tot het eigen geslacht zou hebben vertoond, dit op de eerste plaats voor zijn artistieke vriend Stu Sutcliffe was. Volgens Stu’s zus Pauline is Brian alleszins de oorzaak dat de rol van Sutcliffe bij The Beatles werd geminimaliseerd. Als manager raadde Brian The Beatles af om veel over hun tijd in Hamburg te spreken. Dat zou maar een slechte indruk maken. Al die stripteasedanseressen, prostituées en zo… Dat Epstein, in navolging van wat Colonel Parker met Elvis Presley deed, The Beatles “respectable” wilde maken, ook voor de ouders, denk maar aan de invoering van kraagloze jasjes, die dan later als Beatle-jasjes bekend zouden worden, omdat hij vond dat het gedaan moest zijn met de lederen jekkers die ze tot dan toe droegen (they had to clean up their act, iets waarin hij zeker is geslaagd, zodat de meer rebelse jongeren zich liever tot de Rolling Stones bekeerden), is zeker waar. Maar er kan in het licht van heel die homofiele historie natuurlijk ook nog iets anders meegespeeld hebben. Tegen een dode kan je namelijk nooit concurreren… En dat John Stu nooit vergeten is, zou volgens Astrid moeten blijken uit de mooie ballade “In my life”, opgedragen aan zijn vrienden, waarvan “some are dead and some are living“…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s