Jules Deschepper (1906-1988), qua resultaten misschien wel de beste beroepsrenner die Temse ooit heeft gehad (met mijn excuses aan Martin Bogaert en José De Cauwer), was ook na zijn loopbaan een moeilijk te kloppen man. Zo was hij lange tijd recordhouder bloedgeven in Temse, maar ondertussen werd hij wel onttroond door Roland Peerens en niet zo maar eventjes met een banddikte: 175 beurten tegenover 130! De 68-jarige Roland Peerens werd dan ook zowel door de afdeling Temse van het Rode Kruis als door burgemeester Luc De Ryck in de bloemen gezet (zie bovenstaande foto).

86 DE SCHEPPER JulesAlhoewel Jules Deschepper in Temse is gestorven, is hij toch geen familie van mij, want in tegenstelling tot de schrijfwijze op het hierbij afgedrukte prentje, schrijft Deschepper in zijn geval wel degelijk in één woord. Bovendien is hij geboren in Zwijndrecht. Ik heb hem ook nooit ontmoet, al was ik in mijn jeugd trouw aanwezig op de jaarlijkse beroepsrennerswedstrijd in Temse die werd georganiseerd door de Descheppervrienden. Jules eindigde overigens zelf tweede in deze wedstrijd in 1931. Dat jaar behaalde hij ook twee van zijn drie overwinningen als beroepsrenner (de Omloop van België en nog een wedstrijd in Mere). Een jaar later zou hij nog winnen in Hekelgem, maar dat was het dan. Hij is dan ook eerder bekend van zijn ereplaatsen, zoals een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik (ook in 1931, duidelijk zijn beste jaar) of in de Schaal Sels (1927). Hij eindigde ook nog twee keer op de dichtste ereplaats in de Drie Zustersteden (in 1928 en 1929).

Een gedachte over “Jules Deschepper onttroond!

 1. Let wel:
  – het is Jan Bogaert (niet: Martin)
  – Jan Bogaert is met voorsprong de beste Temsese wielrenner (cf. palmares)
  – Jules Deschepper was beroepsrenner van 1927 tot 1936. Hij vestigde zich pas in 1933 in Temse
  – Als recordhouder-bloedgever was Jules al eerder ‘onttroond’ door Robert Vercruyssen. Toen hij in 2002 met bloedgeven stopte, had hij 135 beurten op de teller.
  – Overigens: proficiat voor uw blog. Ik lees hem elke dag! Interessant leesvoer!!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.