Rohan Dennis heeft gisteren met grote overmacht de traditionele afsluitende tijdrit van de Tirreno Adriatico gewonnen. Net zoals vorig jaar bleef hij de Nederlander Jos van Emden voor. Tegen de tijd dat de leiders uit het klassement de weg op moesten, begon het te regenen, zodat Dennis’ overwinning reeds zo goed als vaststond. Toch reed eindwinnaar Michal Kwiatkowski nog zo’n sterke tijdrit dat hij in droge omstandigheden misschien wel een bedreiging voor Dennis zou zijn geweest.

Rohan Dennis (Ashford, 28 mei 1990) is een Australisch baan- en wegwielrenner die anno 2018 rijdt voor BMC Racing Team (foto’s Erik Westerlinck).
Gestart als zwem- en waterskifanaat raakt Rohan Dennis vertrouwd met de wielersport na een initiatiecursus. Aanvankelijk beschouwde hij het wielrennen als trainingsactiviteit tot verbetering van zijn zwemprestaties, maar koos dan uiteindelijk voor de fiets als volwaardige sport.
Hij startte zijn wielercarrière op de piste in de discipline achtervolging. Hij won het WK achtervolging per ploeg voor junioren in 2008. Bij de beroepsrenners haalde hij diverse titels en ereplaatsen in de wereldkampioenschappen en Australische kampioenschappen achtervolging, individueel en per ploeg. In 2012 nam Dennis deel aan de Olympische Spelen. Samen met Glenn O’Shea, Jack Bobridge en Michael Hepburn behaalde hij een zilveren medaille op de ploegenachtervolging.
Rohan Dennis vangt in 2009 zijn loopbaan op de weg aan in dienst van de Australische ploeg Team Jayco-AIS. Als tijdritspecialist behaalde hij de eerste resultaten in de Ronde van Thüringen (zevende) en de Herald Sun Tour (vierde).
In 2010 wordt Rohan Dennis Australisch kampioen tijdrijden op de weg bij de beloften. In 2011 verhuist hij naar Europa en wordt lid van de opleidingsploeg Rabobank CT. In september behaalt hij de tweede plaats in de proloog van de Ronde van de Toekomst.
Op 8 februari 2015 deed hij een succesvolle poging om het werelduurrecord te verbreken. Hij reed 52,491 km en verbeterde hiermee de afstand van Matthias Brändle met 641 meter. Op 2 mei moest hij zijn record al afstaan aan Alex Dowsett, die zijn topprestatie verbeterde met 433 meter.
In 2015 won Dennis in Utrecht de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk. Hij mocht daarom ook de gele trui aantrekken, die hij een dag later verloor aan Fabian Cancellara.
In 2016 werd hij vijfde in de Olympische tijdrit, waarin hij door een fietswissel niet mee kon doen om de winst. In deze discipline werd hij wel Australisch kampioen bij het begin van 2017. Hij won dat seizoen nog verscheidene tijdritten maar ook ritten in lijn. In 2018 verlengde hij zijn titel van Australisch tijdritkampioen. (Wikipedia)

Dennis Rohan.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s