Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag riep Amnesty International drie jaar geleden de verschillende staten op om de seksualiteit en keuzes van meisjes en vrouwen niet langer te controleren en te criminaliseren. Het “My body my rights” manifest eiste dat de barrières naar seksuele en reproductieve gezondheidszorg, educatie en informatie worden opgeheven door een einde te maken aan discriminerende wetten en praktijken.

“Ondanks de vorderingen die er afgelopen jaren zijn gemaakt sinds de Peking conferentie over gendergelijkheid in 1995, liggen seksuele en reproductieve rechten van vrouwen nog steeds wereldwijd onder vuur”, betoogde de organisatie en drie jaar later is dat volgens mij nog altijd het geval. Hoewel volgens Amnesty tientallen staten gedwongen huwelijken en genitale verminking inmiddels hebben afgezworen, blijven de praktijken elders nog steeds bestaan. “In sommige landen bestaat er nog steeds een totaalverbod op abortus en vrouwen belanden er zelfs in de cel als ze een miskraam hebben of men ze ervan verdenkt een abortus te hebben ondergaan”, zo hekelt Amnesty. Het manifest roept onder meer specifiek op om wetten af te schaffen die de uitoefening van seksuele en reproductieve rechten bestraffen en om alle vrouwen en meisjes vrij te laten die in de gevangenis zitten omwille van een abortus of voor het hebben van een miskraam. Daarnaast vraagt het manifest dat vrouwen toegang krijgen tot uitgebreide seksuele en reproductieve gezondheidszorg en tot seksuele voorlichting en programma’s.
Een zeer terechte oproep, maar wel helemaal anders van toon dan in de jaren tachtig, toen ik nog voor De Rode Vaan werkte en ik van 1983 tot en met 1986 jaarlijks aandacht diende te besteden aan de Vrouwendag (wij vormden een volledig mannelijke redactie).
Het begon in 1983 zelfs met uitgebreide reeks over “vrouwen en de economische crisis“.
De volgende jaren was het telkens via een interview in de rubriek “aan het lijntje”:
1984 Rita Ruys
1985 Kris Smet
1986 Anne-Sophie Vanneste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.