Niki Terpstra (Beverwijk, 18 mei 1984) is een Nederlands wielrenner die anno 2018 rijdt voor Quick-Step Floors (foto Erik Westerlinck).

Wat de meeste mensen zijn vergeten, dat is dat Terpstra zijn eerste successen boekte bij het baanwielrennen. Samen met Levi Heimans, Jens Mouris en Peter Schep won hij in 2005 zilver op de ploegenachtervolging bij het WK in Los Angeles. Hij werd ook viermaal Nederlands kampioen in diverse baandisciplines.
In 2006 brak Terpstra door op de weg door een zware etappe in de Ronde van België te winnen. Vanaf 2007 reed hij voor de Duitse ProTour-ploeg Team Milram. In 2009 won hij de derde etappe in de Dauphiné Libéré en op het Nederlands kampioenschap van 2010 troonde Terpstra zich tot nationaal kampioen door Pieter Weening en Lars Boom achter zich te houden. In de Vuelta 2010 en ook voor de rest van dat najaar liet hij zich geregeld in ontsnappingen zien. Zoals ook op het WK 2010 waar hij op enkele honderden meters van de streep werd ingelopen door het peloton.
Vanaf 2011 rijdt Terpstra voor het Belgische Quick·Step. Op 21 maart 2012 won hij Dwars door Vlaanderen. Hij reed de laatste 30 kilometer solo op kop richting Waregem en won voor Sylvain Chavanel en Koen de Kort. Twee weken later behaalde hij als meesterknecht van Tom Boonen de zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen en de vijfde plaats in Parijs-Roubaix. Ook werd hij voor de tweede maal in zijn carrière Nederlands kampioen, door in zeer regenachtige weersomstandigheden na een loodzware koers en een solo van zo’n 50 km bijna 2 minuten voor Lars Boom, de nummer twee, te finishen.
Op zondag 16 september 2012 won Terpstra op de wereldkampioenschappen samen met zijn ploeg Omega Pharma-Quickstep de WK-ploegentijdrit. Terpstra wist zijn goede vorm in het najaar vast te houden. In Parijs-Tours plaatste hij de beslissende demarrage, waardoor hij in een kopgroep met Marco Marcato en Laurens de Vreese aan de finish kwam. Opgejaagd door de naderende sprinter John Degenkolb ging Terpstra vroeg aan en moest hij de zege aan Marcato laten. De Vreese werd tweede en Terpstra derde. In november 2012 ontving Terpstra de Gerrit Schulte Trofee, de onderscheiding die jaarlijks wordt aangereikt aan de beste wielrenner van Nederland.
In 2013 behaalde hij zijn eerste podiumplaats in een “monument”: de derde plaats in Parijs-Roubaix. Met zijn ploeg Omega Pharma-Quickstep wist hij de wereldtitel op de ploegentijdrit in Florence te verlengen.
Op zondag 9 februari 2014 won Terpstra in de Ronde van Qatar de eerste etappe. Hij wist de leiding in het algemeen klassement vast te houden en werd zo de tweede Nederlander die de Ronde van Qatar won. Eind maart won hij Dwars door Vlaanderen door als enige het peloton voor te blijven. Enkele dagen later werd hij tweede in de E3 Harelbeke.
Op 13 april 2014 behaalde Terpstra de grootste overwinning uit zijn carrière door Parijs-Roubaix te winnen. Hij kwam solo aan de finish. Het was de eerste Nederlandse overwinning in de klassieker sinds Servais Knaven in 2001.
Op 5 april 2015 werd Terpstra tweede, achter winnaar Alexander Kristoff in de Ronde van Vlaanderen. Eerder in het voorjaar werd hij al tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem. Later dat jaar werd hij opnieuw Nederlands kampioen wielrennen op de weg.
Op 25 september 2016 werd Terpstra de winnaar van de Nederlands-Belgische Eneco Tour. Zowel in 2017 als in 2018 wint hij de Grote Prijs Samyn in barre weersomstandigheden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s