Hoe ik het allemaal heb klaargespeeld, weet ik niet meer, maar diezelfde dag dat ik ’s avonds naar “Romeo en Julia” in de KVS ben gaan kijken, heb ik eerst samen met mijn kinderen de Omloop Het Volk gevolgd (zij zijn ook mee geweest naar “Romeo en Julia” en waren daarover al even enthousiast als over de koers). Wij deden dat toen in de auto van Rik Vandecaveye (van Kunstencentrum Vooruit) en Gie Baguet (van Frans Brood Productions). Dat weet ik nog heel goed (*) omdat dit ook het debuut was van Cees Priem als sportdirecteur en er zich tijdens de wedstrijd een incident voordeed. Wij hadden namelijk van de organisatie geen autoradio gekregen (in de betekenis van: een ontvanger voor de interne berichtgeving) en toen de bevoorrading eraan kwam, zaten wij dus nog in koers, terwijl de andere journalisten via de koersdirectie hadden vernomen dat ze zich uit de buurt moesten houden. Dat werkte duidelijk op de zenuwen van Cees Priem, die enorm nerveus was voor zijn debuut (ik moest hieraan terugdenken toen hij vele jaren later Scott Sunderland van zijn sokken reed; was dat trouwens ook niet in de Omloop Het Volk?), en José De Cauwer moest ertussen komen of het incident was geëscaleerd tot buiten proportie. Dat jaar won Ronny Van Holen.

1. Ronny VAN HOLEN (Bel) en 5h50’00”
2. Johan Lammerts (Hol) à 7″
3. John Talen (Hol) à 18″
4. Rudy Dhaenens (Bel)
5. Hendrik Redant (Bel)
6. Etienne De Wilde (Bel)
7. Sean Kelly (Irl)
8. Carlo Bomans (Bel)
9. Henri Manders (Hol)
10. Marc Sergeant (Bel)
11. Jacques Van der Poel (Hol)
12. Edwig Van Hooydonck (Bel)
13. Peter Stevenhaagen (Hol)
14. Toine Poels (Hol)
15. Bernard Richard (Fra)
16. Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)
17. Patrick Cocquyt (Bel)
18. Sören Lilholt (Dan) à 27″
19. Luc Roosen (Bel)
20. Laurent Fignon (Fra) à 37″

(*) Dit was eigenlijk het gevolg van een uit de hand gelopen grap. Een jaar eerder waren fotograaf Jo Clauwaert naar de start van de Omloop getrokken om foto’s te nemen en na de start stonden we op de bus te wachten om naar huis te keren. Waarop deze twee olijkerds passeerden en de opmerking maakten dat “De Rode Vaan blijkbaar de koers per bus volgde”. Van het een kwam het ander en op die manier lieten we ons het jaar daarop accrediteren. Iets waarop de organisatie blijkbaar niet meer had gerekend, vandaar het ontbreken van de wedstrijdradio…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.