Bij de grondwetsherziening van 1921 pleitten de katholieken, in de eerste plaats de zeer conservatieve voorman Charles Woeste, voor vrouwenstemrecht (men ging er namelijk van uit dat de vrouwen vooral conservatief zouden stemmen).

Er werd toen een compromis gevonden, in de zin dat de invoering van vrouwenstemrecht kon worden ingevoerd door een bijzondere wet, die met 2/3-meerderheid moest worden goedgekeurd, en niet meer door de lastige procedure van een grondwetsherziening.
Een wet gaf daarop het stemrecht aan vrouwen bij gemeenteraadsverkiezing, terwijl weduwen van gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog ook voor parlementsverkiezingen mochten stemmen. Vrouwen waren ook verkiesbaar voor het parlement.
Een poging om het vrouwenstemrecht ook bij provincieraadsverkiezingen in te voeren, mislukte. Vooral de liberalen bleven zich tegen vrouwenstemrecht verzetten. Het zou tot 1948 duren voor een coalitie van christendemocraten en socialisten door een bijzondere wet het stemrecht voor vrouwen bij alle verkiezingen gaf. De eerste parlementsverkiezingen waar vrouwen konden stemmen vonden in 1949 plaats. (Wikipedia)
83 ouders gaan stemmenTer gelegenheid van deze verkiezingen kan ik het niet nalaten deze foto van mijn ouders te plaatsen. Om de een of andere reden denk ik namelijk dat zij op deze foto gingen stemmen. Waarom? Hebben ze mij dat soms ooit gezegd? Ik kan het mij niet herinneren. Maar het is toch eigenaardig. Dit is alleszins geen “geposeerde” foto. Het is niet zo dat zij aan iemand hebben gezegd: “Ga hier staan met ons fototoestel en dan komen wij zo afgezakt en op het moment dat wij het gemeentehuis passeren, dan druk je af.” Het zou dus best kunnen dat een beroepsfotograaf zich daar had opgesteld om ter gelegenheid van deze speciale gebeurtenis alle passanten te “vereeuwigen” zoals dat dan in die oertijden van de fotografie nog heette…

Een gedachte over “Zeventig jaar geleden: vrouwen mogen in België nu ook aan de parlementsverkiezingen deelnemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.