Reclameblad De Nieuwe Omroeper is een begrip in Temse en omgeving. De 65ste verjaardag van het blad vormde een dankbare gelegenheid om een retrospectieve tentoonstelling te organiseren, een coproductie van het Gemeentebestuur/Gemeentelijk Cultuurcentrum en MediaMichiels, waarvan de zaakvoerder, Patrick Michiels, 43 jaar lang (1973-2015) de leiding had over het blad. Hij tekende ook verantwoordelijk voor de samenstelling van de expo.

Op de vernissage, gepresenteerd door cultuurfunctionaris Linda Van Buynder, voerde Sophie Dubois als eerste het woord. Zij leidt momenteel het blad namens de uitgeverij Corelio-Rondom. Zij belichtte de hedendaagse aanpak en dankte allen die daartoe (hebben) bij(ge)dragen, op de eerste plaats Patrick Michiels en zijn echtgenote Monique Pauwels.
In zijn gekende gedreven en non-conformistische stijl weidde Patrick Michiels uit over de historiek van het blad, waarbij ernst en scherts werden afgewisseld. Hij gaf ook tekst en uitleg bij het concept van de tentoonstelling.
Burgemeester Luc De Ryck ging nader in op de betekenis van De Nieuwe Omroeper en onderstreepte dat de overleving van een kleinschalig blad nagenoeg uniek is: het wist te weerstaan aan de stormen van de opslorpende giganten én de sociale media. Als belangrijkste factor in de overleving vermeldde hij Patrick Michiels, die hij prees voor zijn deskundigheid, inzet, creativiteit en meegeëvolueerde aanpak. De burgemeester vatte de betekenis van het blad als volgt samen: ‘De Nieuwe Omroeper bereikt àlle inwoners – wekelijks – op een vast tijdstip – thuis – gratis – en naast de commerciële info omvat hij ook de gemeenteberichten. Het blad is ook digitaal beschikbaar.’ De burgemeester wees op de bijzonder grote leesdichtheid, die duidelijk blijkt uit de officiële cijfers van CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Een recente universiteitsstudie toonde bovendien aan dat de meest gelezen bladen in Temse – met voorsprong – De Nieuw Omroeper en het gemeentelijk infoblad zijn.
In 1953 startten Werner Michiels (1912-1999) en Emiel Ketels (1914-2008) het reclame- en berichtenblad De Omroeper. Op dat ogenblik moest het opboksen tegen een gevestigde waarde: Het Nieuwsblad van Temse van Schuerman (°1861). De omroeper was heel anders dan de veel oudere broer: kleiner, handiger en goedkoper. De steile opgang kende een stroomversnelling, toen Het Nieuwsblad van Temse in 1960 werd opgeslorpt door weekblad Het Vrije Waasland.
De expo in het Gemeentemuseum (Kasteelstraat 16, tel. 03 771 48 18 – weekends) is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u.
Bezoekers kunnen ter plaatse ‘Cadeaucheques Temse’ winnen door (gratis) deel te nemen aan een eenvoudige prijsvraag.
Er zijn twee geleide rondleidingen gepland: op zaterdag 17 en zondag 25 februari, telkens van 15 tot 17 u. Iedereen is welkom. De deelname is gratis. De gids is Patrick Michiels.
Info: Patrick Michiels, tel. 03 771 37 00, e-mail: patrick@omroeper.be
Op de foto herkennen we de sprekers op de vernissage: Sophie Dubois, Patrick Michiels, burgemeester Luc De Ryck en Linda Van Buynder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.